5 Τρόποι να επενδύσεις στο Metaverse

πώς να επενδύσεις στο metaverse

05 Φεβρουαρίου 2024, από

Το πώς να επενδύσεις στο Metaverse αποτελεί ένα ζήτημα που έχει αποκτήσει τεράστια αξία το τελευταίο διάστημα, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης δημοφιλίας του λεγόμενου και μετασύμπαντος. Η αξία του μετασύμπαντος μέχρι το 2030 πιθανότατα θα φτάσει γύρω στα πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι που κάνει την επένδυση στο Metaverse μια ιδιαίτερα ελκυστική ιδέα. 

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα βρεις ορισμένους τρόπους για να επενδύσεις στο Metaverse. Πριν τους δούμε, όμως, πρέπει να εξηγήσουμε σύντομα το τι είναι το Metaverse. 

Metaverse: Τι είναι 

Το Metaverse αποτελεί ένα ψηφιακό εικονικό περιβάλλον, στο οποίο αποκτάς πρόσβαση μέσω ηλεκτρονικών συσκευών. 

Μέσα σε αυτό το τρισδιάστατο ψηφιακό σύμπαν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις – σχεδόν – οτιδήποτε κάνεις και στον φυσικό κόσμο. Έτσι, μέσω της ψηφιακής σου μορφής (digital avatar) μπορείς να αλληλεπιδράσεις με άλλα άτομα. Επίσης, μπορείς και να ψωνίσεις, να παίξεις παιχνίδια, να παρακολουθήσεις εκδηλώσεις, κ.α. 

Βασικά στοιχεία του Metaverse είναι η εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality) και η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality). Για να μάθεις περισσότερα για το τι είναι το Metaverse και πώς θα διαμορφώσει το μέλλον, ρίξε μια ματιά στο σχετικό άρθρο μας. 

Πώς να επενδύσεις στο Metaverse – Τρόποι 

Υπάρχουν πολλές και διάφορες απαντήσεις στο πώς να επενδύσεις στο Metaverse: real estate, κρυπτονομίσματα (crypto), μετοχές, βιντεοπαιχνίδια, κ.α.  

Οι τρόποι επένδυσης, λοιπόν, ποικίλλουν και γι’ αυτό εμείς παρακάτω θα σου παρουσιάσουμε τους 5 σημαντικότερους, ώστε να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος και να πάρεις την καλύτερη απόφαση. 

Πάμε να τους δούμε!

1. Βιντεοπαιχνίδια

Η αύξηση της δημοφιλίας των βιντεοπαιχνιδιών στο Metaverse το τελευταίο διάστημα είναι τεράστια, κυρίως λόγω πρότζεκτ, όπως αυτά της Decentraland και του Sandbox. 

Τα βιντεοπαιχνίδια που ήδη υπάρχουν στο Metaverse προσφέρουν εξαιρετικά εμβυθιστικές εμπειρίες. Σε αυτά μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου avatar και να αλληλεπιδράσεις με άλλους παίκτες. Μάλιστα, εκπληρώνοντας αποστολές, κερδίζεις διαφόρων ειδών βραβεία, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε κρυπτονομίσματα ως είδος ανταμοιβής της διασκέδασής σου. 

Με δεδομένη την επιρροή της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας γενικά, η επένδυση σε βιντεοπαιχνίδια του μετασύμπαντος ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να επενδύσεις στο Metaverse. Για παράδειγμα, ορισμένες από τις κορυφαίες gaming εταιρείες στο Metaverse που προσφέρουν εμβυθιστικά videogames είναι οι Roblox, Epic Games, Sky Mavis (Axie Infinity), κ.α. 

2. Ακίνητα (Real estate) 

Αν δε σε ικανοποιεί τίποτα από τα παραπάνω και συνεχίζεις να αναρωτιέσαι πώς να επενδύσεις στο Metaverse, εμείς σου λέμε: αγόρασε γη! 

Ναι, καλά διάβασες. Όπως και στον πραγματικό κόσμο, έτσι και στο μετασύμπαν μπορείς να αγοράσεις, να νοικιάσεις και να πουλήσεις εικονικά κομμάτια γης. Με την ίδια λογική, δεν έχουν προφανώς όλα τα εικονικά οικόπεδα την ίδια τιμή, καθώς αυτή αλλάζει με βάση την τοποθεσία τους. 

Αν αγοράσεις κάποιο εικονικό οικόπεδο, μπορείς στη συνέχεια να το νοικιάσεις ή να το πουλήσεις σε κάποιον άλλον. Οι ψηφιακές συναλλαγές real estate γίνονται με τη μορφή NFTs (Non-Fungible Tokens), τα οποία είναι βασισμένα στην τεχνολογία Blockchain. 

Οπότε, όσοι θέλουν να γίνουν επενδυτές στο Metaverse, δεν μπορούν να παραβλέψουν σε καμία περίπτωση το κομμάτι του ψηφιακού real estate. 

3. Κρυπτονομίσματα (Crypto) 

επένδυση σε κρυπτονομίσματα

Ένας από τους κυριότερους τρόπους που μπορείς να επενδύσεις στο μετασύμπαν είναι μέσω των κρυπτονομισμάτων (cryptocurrencies). Τα κρυπτονομίσματα είναι νομίσματα εικονικών πληρωμών, τα οποία φυσικά κυκλοφορούν και εκτός Metaverse.

Στο μετασύμπαν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για διαφόρων ειδών πράξεις και συναλλαγές, όπως αγορές εικονικής γης ή άλλων προϊόντων. Βέβαια, η αξία της επένδυσης στα κρυπτονομίσματα είναι ανάλογη των συναλλαγών που κάνεις, τόσο εντός, όσο και εκτός Metaverse. 

Οπότε, αν σε απασχολεί το αν θα έπρεπε να επενδύσεις στο Metaverse, το κρυπτονόμισμα αποτελεί μια αρκετά καλή ιδέα για να ξεκινήσεις. 

4. Μετοχές 

Η τέταρτη επιλογή στη λίστα μας είναι πιθανό να σου είναι αρκετά γνωστή ως μέθοδος επένδυσης από τον φυσικό κόσμο. Ο λόγος για τις γνωστές σε όλους μας μετοχές (stocks). Η επένδυση σε μετοχές είναι, μάλιστα, και ένας πολύ εύκολος τρόπος, μιας και δεν απαιτεί τη δημιουργία ψηφιακού πορτοφολιού. 

Η επένδυση στις μετοχές μπορεί να μην προσφέρει άμεση «έκθεση» στην ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης πλατφόρμας ή ενός πρότζεκτ. Ωστόσο, προσφέρει «έκθεση» στη συνολική ανάπτυξη μιας εταιρείας, μιας και τις δικές της μετοχές αγοράζεις. 

Έτσι, αν μαθαίνεις ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνουν… πάταγο στο μετασύμπαν, τότε αξίζει ιδιαίτερα να επενδύσεις στις μετοχές τους.  Για παράδειγμα, η μετοχή του Facebook Metaverse (πλέον Meta ή Meta Platforms) του Mark Zuckerberg αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές που μπορείς να κάνεις. 

Άλλες εταιρείες των οποίων τις μετοχές ίσως αξίζει να αγοράσεις είναι: 

  • Nvidia, 
  • Roblox, 
  • Unity Software, 
  • Microsoft, 
  • Adobe, 
  • Autodesk. 

5. NFTs (Non-Fungible Tokens) 

Ένας ακόμη δημοφιλής τρόπος να επενδύσεις στο Metaverse είναι μέσω των Non-Fungible Tokens ή στα ελληνικά, μη ανταλλάξιμα διακριτικά. 

Τα NFTs είναι ψηφιακά στοιχεία τα οποία αντιπροσωπεύουν αντικείμενα είτε του πραγματικού είτε του ψηφιακού κόσμου, όπως έργα τέχνης, τραγούδια κ.α., εξασφαλίζοντας τη μοναδικότητά τους. Ουσιαστικά, λειτουργούν ως πιστοποιητικά κυριότητας. 

Τα NFTs παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Metaverse, καθώς προσθέτουν αξία στα διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν εκεί μέσα. Μάλιστα, τα προϊόντα αυτά έχουν προστασία από κλοπές, ενώ μπορούν εύκολα να γίνουν αντικείμενα ανταλλαγής, εξοικονομώντας χρόνο. 

Επένδυση στο Metaverse – Συμπερασματικά 

Το ψηφιακό, τρισδιάστατο σύμπαν για το οποίο μιλάμε δίνει άπειρες δυνατότητες σε όποιον θέλει να το εξερευνήσει, μιμούμενο τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες του φυσικού μας κόσμου. 

Άλλωστε, με δεδομένη την τεράστια δημοφιλία κι επιρροή του, το πώς να επενδύσεις στο Metaverse αποτελεί πλέον ένα ερώτημα με όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα. 

Επομένως, ελπίζουμε ότι οι ιδέες / τρόποι που σου προτείνουμε για να επενδύσεις στο Metaverse θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις την ενασχόλησή σου με αυτόν τον εικονικό κόσμο.

Αν βρήκες το άρθρο μας χρήσιμο, μην ξεχάσεις να το μοιραστείς στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να βοηθήσεις και τους φίλους σου να μάθουν τους τρόπους επένδυσης στο Metaverse! 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!