Τι είναι το Web 3.0 και σε τι διαφέρει από το Web 2.0; 

τι είναι το Web 3.0

14 Μαρτίου 2024, από

Το Διαδίκτυο έχει υποστεί αξιοσημείωτες μεταμορφώσεις από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, εργαζόμαστε και πλοηγούμαστε στον διαδικτυακό χώρο. Με την άνοδο του Web 2.0, το Διαδίκτυο έγινε μια δυναμική και διαδραστική πλατφόρμα όπου οι χρήστες μπορούσαν να συμμετέχουν ενεργά, να παράγουν περιεχόμενο και να συνδέονται με άλλους.  

Ωστόσο, μια νέα εποχή είναι στον ορίζοντα: το Web 3.0. Τι είναι, όμως, το Web 3.0; 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι το Web 3.0 και τις βασικές διαφορές από τον προκάτοχό του, το Web 2.0. Οπότε δώσε προσοχή στα όσα θα αναφέρουμε παρακάτω! 

Τι είναι Web 1.0 και Web 2.0 – Η εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού 

Πριν περάσουμε στην έννοια του Web 3.0, έχει μεγάλο νόημα να δούμε πρώτα πώς ξεκίνησε. 

Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά. 

Web 1.0 

Το Web 1.0 είναι η αρχική έκδοση του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web), αναπτύχθηκε από τον Tim Berners-Lee το 1989 και διήρκεσε μέχρι το 2004.  

Είναι γνωστός ως ιστός μόνο για ανάγνωση (read-only web). Οι ιστοσελίδες αυτής της περιόδου ήταν στατικές και εντελώς πληροφοριακές και συνδέονταν μεταξύ τους με υπερσυνδέσμους (hyperlinks). Δεν ενσωμάτωναν κανένα στοιχείο διαδραστικότητας, με αποτέλεσμα οι χρήστες να έχουν περιορισμένες δυνατότητες συμμετοχής. 

Επιπλέον, ένα κύριο χαρακτηριστικό του Web 1.0 ήταν η κεντρικοποιημένη δημοσίευση. Έτσι, συγκεκριμένα άτομα ή οντότητες έλεγχαν τις ιστοσελίδες και το παραγόμενο περιεχόμενο. Το Web 1.0, λοιπόν, ήταν ένα δίκτυο διανομής περιεχομένου (CDN) που επέτρεπε την προβολή πληροφοριών σε ιστότοπους. Επομένως, οι χρήστες κατανάλωναν παθητικά υλικό χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν κριτικές, σχόλια ή άλλους τύπους ανατροφοδότησης. 

Web 2.0 

Το Web 2.0, γνωστό και ως η δεύτερη γενιά του Διαδικτύου, είναι ο ιστός που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην εποχή μας και έκανε την εμφάνισή του περίπου το 2004.  

Θεωρείται ιστός ανάγνωσης-γραφής (read-write web) και κύριο χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός ότι διευκολύνει την αλληλεπίδραση των χρηστών. Το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια βελτίωση συγκριτικά με τη μονόδρομη επικοινωνία που επέτρεπε το Web 1.0.  

Το Web 2.0 επιτρέπει στους χρήστες να παράγουν το δικό τους περιεχόμενο (user-generated content), ενθαρρύνοντας την ενεργή συμμετοχή και συνεισφορά τους στον διαδικτυακό κόσμο. 

Η κοινωνική συνδεσιμότητα και η διαδραστικότητα του Web 2.0 οδήγησαν στην ανάπτυξη πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube, το Discord και τα υπόλοιπα social media. Έτσι, στα social media οι χρήστες μπορούν να ανεβάζουν περιεχόμενο που μπορούν να δουν και να σχολιάσουν άλλοι χρήστες.  

Oυσιαστικά, έφερε μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούσαμε με το Διαδίκτυο. Προώθησε μια κουλτούρα εμπλοκής των χρηστών, συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριώνΑκόμη, έθεσε τα θεμέλια για την έκρηξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις συνεργατικές πλατφόρμες και τη συμμετοχική φύση του σύγχρονου διαδικτύου. 

Τι είναι το Web 3.0 

Αφού, λοιπόν, είδαμε τις προηγούμενες εκδόσεις του Παγκόσμιου Ιστού, τώρα ήρθε η ώρα να δούμε τι είναι το Web 3.0. 

Περιγράφει ουσιαστικά το επόμενο στάδιο εξέλιξης του Παγκόσμιου Ιστού. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι είμαστε ήδη στην απαρχή της εποχής αυτής της τρίτης έκδοσης του World Wide Web. 

Μάλιστα, αναφέρεται συχνά και ως “Σημασιολογικός Ιστός” (Semantic Web) και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν έξυπνο Ιστό που θα μπορεί να καταλαβαίνει τις ανάγκες και απαιτήσεις του χρήστη. 

Ο Ιστός 3.0 εστιάζει κυρίως στη σύνδεση σημασιών και νοημάτων αντί απλών πληροφοριών, προκειμένου να επιτρέψει ουσιαστικά στις μηχανές αναζήτησης να κατανοούν τα πολύπλοκα ανθρώπινα αιτήματα με βάση το νόημά τους. 

Χαρακτηριστικά του Web 3.0

Κάποια από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι: 

Αποκέντρωση 

Το Web 3.0 αξιοποιεί την τεχνολογία Blockchain και τα αποκεντρωμένα δίκτυα για να εξαλείψει την εξάρτηση από κεντρικούς μεσάζοντες.  

Η αποκέντρωση αυτή επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο των χρηστών επί των δεδομένων, της ταυτότητας και της διαδικτυακής τους παρουσίας, μειώνοντας τη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια λίγων οντοτήτων ή οργανισμών που μέχρι τώρα ελέγχουν τα πάντα (π.χ. κολοσσοί όπως το Facebook, η Google κ.λπ.). 

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με το τι είναι το Blockchain, μη χάσεις την ευκαιρία να διαβάσεις το σχετικό άρθρο μας. 

Ενισχυμένη ιδιωτικότητα και ασφάλεια 

Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό της τρίτης έκδοσης του Παγκόσμιου Ιστού είναι η έμφαση στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών. 

Οι διάφορες αποκεντρωμένες τεχνολογίες πάνω στις οποίες (θα) βασίζεται προσφέρουν στα άτομα μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών και ενισχύουν την ασφάλεια των δεδομένων τους. 

Διαλειτουργικότητα 

Το Web 3.0 προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών και εφαρμογών, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την απρόσκοπτη ανταλλαγή δεδομένων και τη μεταξύ τους συνεργασίαΑυτό επιτρέπει στους χρήστες μια πιο απρόσκοπτη περιήγηση στο Διαδίκτυο και τη μεταφορά δεδομένων και περιουσιακών στοιχείων μεταξύ διαφόρων αποκεντρωμένων υπηρεσιών. 

Ενσωμάτωση Τεχνητής Νοημοσύνης 

Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) επιτρέπει την ευφυή ανάλυση των δεδομένων, την εξατομίκευση και την αυτοματοποίηση, με αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βελτιωμένη εξυπηρέτηση πελατών που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Με την ευκαιρία, δες στο χρήσιμο άρθρο μας γιατί ο ιστότοπός σου χρειάζεται ένα chatbot και φτάσε πιο κοντά στους στόχους που έχεις θέσει! 

Web 2.0 Vs Web 3.0: Ποιες οι διαφορές τους; 

διαφορές web 3.0 από web 2.0

Σε αυτή την ενότητα θα παρουσιάσουμε πιο συγκεντρωτικά τις βασικότερες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο εκδόσεων του Παγκόσμιου Ιστού. 

Αυτές οι διαφορές, λοιπόν, είναι: 

Συγκεντρωτισμός ή αποκέντρωση 

Το Web 2.0 βασίζεται σε συγκεντρωτικές πλατφόρμες και υπηρεσίες, όπου τα δεδομένα των χρηστών αποθηκεύονται και ελέγχονται από οντότητες τρίτων.  

Αντίθετα, το Web 3.0 δίνει μεγάλη έμφαση στην αποκέντρωση, αξιοποιώντας αποκεντρωμένες τεχνολογίες και δίκτυα. Βασικός στόχος του είναι η εξάλειψη των κεντρικών μεσολαβητών και την αύξηση του βαθμού ελέγχου από πλευράς χρηστών. 

Συμμετοχή και αυτονομία χρηστών 

Το Web 2.0 επιτρέπει την παραγωγή περιεχομένου από τους χρήστες, αυξάνοντας, έτσι, σημαντικά τις δυνατότητες συμμετοχής τους στο Διαδίκτυο. 

Από την άλλη, το Web 3.0 προχωράει ακόμα παραπέρα. Παρέχει στους χρήστες ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία, ιδιοκτησία και έλεγχο πάνω στα δεδομένα, το περιεχόμενο και τις διαδικτυακές εμπειρίες τους. 

Ασφάλεια και απόρρητο 

Το Web 2.0, όπως έχουμε πει, χαρακτηρίζει ο τεράστιος έλεγχος που έχουν τρίτες οντότητες πάνω στα δεδομένα των χρηστών. Συνεπώς, οι χρήστες πρέπει να εμπιστεύονται τις προσωπικές τους πληροφορίες σε τεχνολογικούς κολοσσούς (Facebook, Google κ.λπ.). Και αυτό δημιουργεί και έχει δημιουργήσει τεράστια ζητήματα ασφαλείας. 

Ωστόσο, το Web 3.0 φιλοδοξεί να το αλλάξει αυτό και να προσφέρει βελτιωμένη ασφάλεια και προστασία των δεδομένων των χρηστών με τη χρήση αποκεντρωμένων τεχνολογιών. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερο έλεγχο των ίδιων των χρηστών πάνω στα δεδομένα τους. 

Διαλειτουργικότητα 

Οι πλατφόρμες που είναι βασισμένες στο Web 2.0 δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένη διαλειτουργικότητα και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των διαφορετικών εφαρμογών και υπηρεσιών. 

Το Web 3.0, όμως, προωθεί τη διαλειτουργικότητα. Κι αυτό γιατί επιτρέπει την απρόσκοπτη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ αποκεντρωμένων εφαρμογών και πλατφορμών και, τελικά, τη δημιουργία μιας πιο διασυνδεδεμένης ψηφιακής εμπειρίας. 

Συμπερασματικά 

Το Web 3.0 αντιπροσωπεύει μια τεράστια αλλαγή στην εξέλιξη του Διαδικτύου. Άλλωστε, φιλοδοξεί να επεκτείνει τα ήδη τεράστια οφέλη του Παγκόσμιου Ιστού που απολαμβάνει η ανθρωπότητα. 

Ο Σημασιολογικός Ιστός παρέχοντας μεγαλύτερη αποκέντρωση και έλεγχο από μεριάς χρηστών, αυξημένη ασφάλεια δεδομένων κ.α., προμηνύει έναν ριζικό μετασχηματισμό στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με το Διαδίκτυο. Ουσιαστικά, μετατρέποντάς το σε έναν χώρο πιο δίκαιο, διαφανή και πιο επικεντρωμένο στον χρήστη. 

Είδαμε ακριβώς τι είναι το Web 3.0 και ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του. Επίσης, μιλήσαμε για τις προηγούμενες εκδόσεις του Παγκόσμιου Ιστού, το Web 1.0 και το Web 2.0. Ελπίζουμε, λοιπόν, να πήρες μια καλή γεύση σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Διαδικτύου και να είσαι πλέον πιο έτοιμος για την επόμενη ημέρα του Παγκόσμιου Ιστού! 

Εάν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον, τότε μοιράσου το στα κοινωνικά δίκτυα και βοήθησε τους φίλους σου να καταλάβουν τι ακριβώς είναι ο Σημασιολογικός Ιστός ή Web 3.0! 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!