NFT: Τι είναι και σε τι χρησιμεύουν;

τι είναι NFT

09 Απριλίου 2024, από

Τα τελευταία χρόνια, η ψηφιακή επανάσταση έχει αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε, καταναλώνουμε και ανταλλάσσουμε αξία στον διαδικτυακό κόσμο. Στην πρώτη γραμμή αυτής της επανάστασης βρίσκεται η εμφάνιση των Non-Fungible Tokens ή NFTs, μια έννοια που έχει συγκεντρώσει τεράστια προσοχή και ενδιαφέρον.  

Ένα πολύ λογικό ερώτημα προκύπτει για το NFT: Τι είναι ακριβώς; Πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει; 

Όλα αυτά θα δούμε στο παρακάτω άρθρο, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την έννοια, οπότε δώσε προσοχή! 

Τι είναι το NFT; 

Ας δούμε για αρχή το βασικό: τι είναι το NFT; 

Ένα Non-Fungible Token (NFT) – στα ελληνικά μπορεί να μεταφραστεί ως μη ανταλλάξιμο διακριτικό ή μη εναλλάξιμο κρυπτοπαραστατικό. Με απλά λόγια, είναι ένα μοναδικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο. Μπορεί να αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία ή την απόδειξη της αυθεντικότητας ενός συγκεκριμένου στοιχείου, ενός κομματιού περιεχομένου ή γενικά ενός αντικειμένου. 

Πρακτικά, είναι μονάδες δεδομένων (data units) οι οποίες είναι αποθηκευμένες σε μια ασφαλή κρυπτογραφημένη καθολική αλυσίδα καταχωρίσεων, δηλαδή σε ένα Blockchain. 

Για περισσότερα σχετικά με το τι είναι το Blockchain και πώς λειτουργεί, ρίξε μια ματιά στο χρήσιμο άρθρο που έχουμε γράψει. 

Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τα κρυπτονομίσματα, τα οποία είναι εναλλάξιμα, τα NFTs είναι αδιαίρετα και διακριτά. Καθένα διαθέτει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και τη δική του αξία.  

Πώς λειτουργεί ένα NFT; 

Και αφού είδαμε τι σημαίνει NFT, ήρθε η ώρα να πούμε λίγα πράγματα για κάτι εξίσου σημαντικό: Πώς λειτουργεί ένα NFT; 

Τα NFTs δημιουργούνται μέσω μιας διαδικασίας κατά την οποία οι πληροφορίες τους καταγράφονται σε μια αλυσίδα block, μια αλυσίδα συναλλαγών δηλαδήH διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου block (μιας νέας ομάδας συναλλαγών), την επικύρωση των πληροφοριών NFT από έναν επικυρωτή και το κλείσιμο του block.  

Αυτή η διαδικασία συνεπάγεται συχνά την ενσωμάτωση έξυπνων συμβολαίων (smart contracts) που εκχωρούν την κυριότητα και διαχειρίζονται τη δυνατότητα μεταφοράς του NFT. 

Καθώς τα token δημιουργούνται, τούς αποδίδεται ένα μοναδικό αναγνωριστικό που συνδέεται άμεσα με μια διεύθυνση blockchain. Κάθε μάρκα έχει έναν ιδιοκτήτη και οι πληροφορίες ιδιοκτησίας είναι δημόσια διαθέσιμες. 

Πώς φτιάχνω NFTs; 

Αρχικά, επιλέγεις κάποια πλατφόρμα Blockchain και δημιουργείς ένα ψηφιακό πορτοφόλι (digital wallet). Στη συνέχεια, θα πρέπει να καθορίσεις το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που θέλεις να μετατρέψεις σε NFT. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, όπως κάποιο έργο τέχνης, τραγούδι, βίντεο κ.α. 

Έπειτα, για να προχωρήσεις στη δημιουργία NFTs, θα πρέπει να επιλέξεις μια πλατφόρμα δημιουργίας. Κάποιες από τις δημοφιλέστερες είναι η Open Sea, η Rarible, η Mintable κ.α. 

Οι πλατφόρμες αυτές είναι ιδιαίτερα φιλικές προς τον χρήστη και σου επιτρέπουν να ανεβάσεις το ψηφιακό περιουσιακό σου στοιχείο, να προσθέσεις μετα-δεδομένα (π.χ. τίτλο, περιγραφή, εικόνα) και να καθορίσεις τις ρυθμίσεις πνευματικών δικαιωμάτων. 

Αφού τα έχεις κάνει όλα αυτά, ήρθε η ώρα να δημιουργήσεις το NFT σου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να συνδέσεις το ψηφιακό σου πορτοφόλι με την πλατφόρμα, να μεταφορτώσεις το περιουσιακό σου στοιχείο και να πληρώσεις τα τέλη της συναλλαγής. 

Επιβεβαίωσε τη συναλλαγή και περίμενε την επεξεργασία της στην αλυσίδα blockchain.  

Πώς αγοράζω & πώς να πουλήσω NFTs;  

Αγορά NFTs

Όσον αφορά το πώς αγοράζω και πώς να πουλήσω NFTs, η διαδικασία είναι σχετικά απλή. 

Σχετικά με την αγορά NFTs, αυτό που χρειάζεται πρώτα είναι να κάνεις μια αναζήτηση στην πλατφόρμα ώστε να βρεις το μη ανταλλάξιμο διακριτικό της επιθυμίας σου. Μπορείς, μάλιστα, να κάνεις αναζήτηση με βάση τον δημιουργό, την κατηγορία, τη συλλογή, συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά κ.α. 

Όταν βρεις αυτό που θέλεις, μπορείς είτε να υποβάλεις μια προσφορά (αν το συγκεκριμένο NFT δημοπρατείται) είτε απλά να το αγοράσεις απευθείας, εάν το διακριτικό έχει καθορισμένη τιμή. Βεβαιώσου, όμως, πρώτα ότι έχεις αρκετά κρυπτονομίσματα στο πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων σου (crypto wallet) για την αγορά του NFT. 

Με την ευκαιρία, δες στο σχετικό άρθρο μας ποια είναι τα καλύτερα Crypto Wallets του 2023! 

Πώληση NFTs

Όσον αφορά την πώληση ενός δικού σου NFT, θα χρειαστεί να μεταβείς στην ενότητα πωλήσεων της πλατφόρμας ή να πας απευθείας στο συγκεκριμένο διακριτικό που θέλεις να πουλήσεις. 

Στη συνέχεια, μπορείς να ορίσεις μια συγκεκριμένη τιμή για το διακριτικό ή να επιλέξεις να το βγάλεις σε δημοπρασία. Αφού ελέγξεις ότι όλα τα στοιχεία είναι σωστά (τιμή, όροι κ.α.), επιβεβαίωσε την καταχώριση του διακριτικού προς πώληση. 

Τέλος, αυτό που έχεις να κάνεις είναι απλά να περιμένεις να λάβεις τυχόν προσφορές! 

Σε τι χρησιμεύουν τα NFTs; 

χρήση NFT

Παραπάνω είδαμε τη διαδικασία του πώς αγοράζεις αλλά και πώς βγάζεις λεφτά από NFTs. Όμως, σε τι χρησιμεύουν αυτά τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά και τι μπορείς να αγοράσεις; 

Τα NFTs χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς και κλάδους, ορισμένοι από τους οποίους είναι: 

Τέχνη και συλλεκτικά αντικείμενα 

Τα NFTs και η τέχνη έχουν αποκτήσει μια ισχυρή σχέση μεταξύ τους.  

Τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να μετατρέψουν και να πουλήσουν τα ψηφιακά έργα τέχνης τους (NFT art) ως μοναδικά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.  

Οι καλλιτέχνες έχουν πλέον νέες δυνατότητες να αξιοποιούν άμεσα τις δημιουργίες τους, να καθορίζουν την προέλευση και να λαμβάνουν δικαιώματα από πωλήσεις. 

Επιπλέον, τα NFTs έχουν φέρει επανάσταση στον κόσμο των ψηφιακών συλλεκτικών αντικειμένων. Κι αυτό γιατί επιτρέπουν την ιδιοκτησία και την εμπορία μοναδικών εικονικών αντικειμένων, όπως εικονικές κάρτες συναλλαγών, εικονική μόδα κ.α. 

Εικονικά ακίνητα και Metaverse  

Τα NFTs χρησιμοποιούνται αρκετά στην αγορά εικονικών ακινήτων (virtual real estate). Εκεί τα άτομα μπορούν να αγοράζουν, να πωλούν και να ανταλλάσσουν εικονική γη ή ακίνητα μέσα σε εικονικούς κόσμους και metaverses 

Τα NFTs ως επένδυση σε εικονικά ακίνητα παρέχουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας. Έτσι, επιτρέπουν στα άτομα να δημιουργούν και να αξιοποιούν μοναδικές εικονικές εμπειρίες και περιβάλλοντα μέσα σε εικονικούς κόσμους. 

Για να μάθεις περισσότερα αναφορικά με το τι είναι το Metaverse, μη χάσεις την ευκαιρία να διαβάσεις το άρθρο μας και να ανακαλύψεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!  

Μουσική και ψυχαγωγία 

Τα NFTs χρησιμοποιούνται επίσης στη βιομηχανία της μουσικής και της ψυχαγωγίας.  

Οι μουσικοί μπορούν να κυκλοφορήσουν άλμπουμ περιορισμένης / ειδικής έκδοσης ή μοναδικές εμπειρίες συναυλιών ως NFTs, παρέχοντας αποκλειστική πρόσβαση ή ειδικά προνόμια στους κατόχους token 

Τα NFTs επιτρέπουν επίσης στους καλλιτέχνες να πωλούν μεμονωμένα δικαιώματα τραγουδιών, εμπορεύματα ή εμπειρίες από τα παρασκήνια απευθείας στους θαυμαστές, δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων και νέες ευκαιρίες διατήρησης και αύξησης του κοινού. 

Παιχνίδια 

Τα NFTs έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία παιχνιδιών και στους εικονικούς κόσμους.  

Οι παίκτες μπορούν να κατέχουν και να ανταλλάσσουν περιουσιακά στοιχεία εντός του παιχνιδιού ως NFTs. Επομένως, τους δίνουν πραγματική ιδιοκτησία και τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα εικονικά τους αντικείμενα σε διαφορετικά παιχνίδια ή πλατφόρμες 

Τα NFTs επιτρέπουν ακόμα στους παίκτες να νομισματοποιήσουν τα επιτεύγματά τους στο παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμμετέχουν σε οικονομίες που καθορίζονται μόνο από τους παίκτες και να δημιουργούν μοναδικές ψηφιακές εμπειρίες σε εικονικούς κόσμους. 

Αθλήματα  

Τα NFTs έχουν εισχωρήσει και στον αθλητικό κλάδο. 

Σε διακριτικά μπορούν να μετατραπούν αθλητικά αναμνηστικά, συλλεκτικά αντικείμενα ή ακόμα και στιγμιότυπα από αγώνες. 

Τα NFTs, έτσι, προσφέρουν έναν τρόπο στους οπαδούς να αποκτήσουν ένα κομμάτι της αθλητικής ιστορίας και να ασχοληθούν με τις αγαπημένες τους ομάδες και αθλητές με νέους τρόπους. 

Τι είναι και πώς λειτουργεί ένα NFT – Συμπερασματικά 

Εν κατακλείδι, τα Non-Fungible Tokens (NFTs) αποτελούν μια καινοτομία που έχει μεταμορφώσει το ψηφιακό τοπίο και έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή.  

Παρέχουν ένα μέσο για την καθιέρωση της ιδιοκτησίας, της αυθεντικότητας και της σπανιότητας στο ψηφιακό πεδίο, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και ανταλλάσσουμε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. 

Ελπίζουμε να καλύψαμε σε ικανοποιητικό βαθμό όλες τις απορίες σου για τα NFTs: τι είναι, πώς λειτουργούν, πώς δημιουργούνται, πώς αγοράζονται και πουλιούνται αλλά και σε τι χρησιμεύουν. 

Αν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον, μη διστάσεις να το μοιραστείς με τους φίλους σου στα κοινωνικά δίκτυα! 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!