Θέλεις να πουλήσεις το domain σου; Μάθε πως γίνεται σε 5 βήματα!

24 Σεπτεμβρίου 2014, από

blogimages_marketplace

Το domain σου είναι η διαδικτυακή σου ταυτότητα και η εικόνα της επιχείρησής σου στον online κόσμο. Όποιο domain κι αν έχεις επιλέξει, το site σου έχει χτιστεί γύρω από αυτή τη μοναδική λέξη, όρο ή φράση και κάθε URL που θα δημιουργείς θα περιλαμβάνει πάντα το domain name σου.

Κάποια domains υπήρξαν τόσο δημοφιλή και περιζήτητα, που απέκτησαν αστρονομική αξία και πουλήθηκαν για πολλές εκατοντάδες δολάρια. Για παράδειγμα, το 2009 το candy.com πουλήθηκε για 3 εκατ.δολάρια, το toys.com στοίχισε 5,1 εκατ. δολάρια και το 2010 το sex.com έφτασε τα 13 εκατ. δολάρια! Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και σε άλλα ακόμη παραδείγματα αγοραπωλησιών domains. Η αγορά domain names συνεχίζει να αναπτύσσεται και με την είσοδο των νέων tlds. Μέχρι τώρα, το english.club αποτελεί την πιο ακριβή πώληση καθώς άγγιξε τα 17,500$!

Εάν έχεις ένα domain που δεν χρειάζεσαι, αν πιστεύεις ότι ένα από τα domains σου αξίζει  ή απλά συλλέγεις πολλά domains χωρίς να τα χρησιμοποιείς, σκέψου το ενδεχόμενο να τα πουλήσεις online. Παρακάτω, θα βρεις ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για μια επιτυχημένη, κερδοφόρα και ασφαλή πώληση!

Βήμα 1: Πόσο στοιχίζει ένα domain

Αρχικά, θα χρειαστεί να υπολογίσεις την αξία του. Αρκετοί πωλητές αποτυγχάνουν από το πρώτο κιόλας βήμα γιατί υπερεκτιμούν το domain που θέλουν να πουλήσουν, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν αγοραστή. Από την άλλη, οι έμπειροι αγοραστές δεν θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν για ένα domain που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το WebDesign.about.com, ένας πωλητής θα πρέπει να κατανοήσει πόσο καλό είναι ένα domain που έχει στα χέρια του και να εκτιμήσει την αξία του, λαμβάνοντας υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:

  • Top level domain: Το .com είναι η πιο περιζήτητη κατάληξη παγκοσμίως με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη αξία από κάποια άλλη, λιγότερο δημοφιλή. Τι κατάληξη έχει το δικό σου domain;
  • Νόημα: Τα domains που περιγράφουν γενικά θέματα αξίζουν περισσότερο από εκείνα που είναι πιο εξειδικευμένα, μιας και το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι μεγαλύτερο πχ. movies vs. gemology
  • Μνήμη: Όσο πιο ευκολομνημόνευτο είναι ένα domain, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αξία του.
  • Αριθμός λέξεων: Οι αγοραστές συνήθως προτιμούν τα domains, που αποτελούνται από μια ή δύο λέξεις.
  • Μήκος: Τα σύντομα ονόματα είναι πιο εύκολο να τα θυμάται ο χρήστης, να τα προφέρει και να τα γράφει.
  • Αριθμός αναζητήσεων του domain σου στις μηχανές αναζήτησης (exact searches). Όσο περισσότερες αναζητήσεις εμφανίζονται για το domain σου, τόσο πιο δημοφιλές είναι.
  • Ενικός και πληθυντικός αριθμός: Διαφέρει στη τιμολόγηση και εξαρτάται ανά περίπτωση. Για παράδειγμα, το books.com μπορεί να στοιχίσει περισσότερο από το book.com γιατί συνήθως οι χρήστες χρησιμοποιούν περισσότερο τον όρο books στις αναζητήσεις τους.
  • Παύλες & Αρίθμηση: Τα domains που έχουν παύλες και αριθμούς, συνήθως δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον και δεν βρίσκονται στις προτιμήσεις των αγοραστών.

Αφού αξιολογήσεις τους παραπάνω παράγοντες και αποκτήσεις εικόνα για το domain που θέλεις να πουλήσεις, μπορείς να ξεκινήσεις να αναζητάς αγοραστές.

Βήμα 2: Που θα εντοπίσεις αγοραστές

Ο καλύτερος τρόπος για να πουλήσεις ένα domain είναι να προσεγγίσεις μόνος σου τον πιθανό αγοραστή, απευθείας και χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου τρίτου. Εάν γνωρίζεις ότι κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει domain, επικοινώνησε απευθείας μαζί του και ξεκίνα τις διαπραγματεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνεις χρόνο και χρήμα, καθώς δεν χρειάζεται να πληρώσεις το μεσάζοντα.

Στην περίπτωση που δεν έχεις κάποιον πιθανό αγοραστή κατά νου, ένας άλλος δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για να πουλήσεις το domain σου είναι να το καταχωρήσεις σε auction sites (ιστοσελίδες δημοπρασιών). Τα πιο δημοφιλή domain marketplaces παγκοσμίως αυτή τη στιγμή είναι το Sedo.com και το Flippa.com.

Αγοραπωλησίες domains γίνονται και στο Ebay.com, ωστόσο θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Πριν επιλέξεις auction site, είναι σημαντικό να ρίξεις μια ματιά στο ποσοστό προμήθειας και στην ασφάλεια της διαδικασίας μεταβίβασης του domain που παρέχει  το site που θα μεσολαβήσει για την πώληση. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την υπηρεσία Domains Market του Papaki.gr, χωρίς δημοσίευση των προσωπικών σου στοιχείων και χωρίς προμήθεια πώλησης.

Βήμα 3: Πως θα διαπραγματευτείς με τον αγοραστή

Είναι σημαντικό να έχεις ξεκάθαρη γνώση και εικόνα του domain που πουλάς, να έχεις εκτιμήσει το traffic που δέχεται η σελίδα σου, αν υπάρχει, να έχεις προνοήσει για την ημερομηνία λήξης του domain και, να διευκρινίζεις εάν το domain προσφέρει έσοδα π.χ. από τυχόν διαφημίσεις. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τον πιθανό αγοραστή να κατανοήσει τη θέση του domain στην αγορά και ταυτόχρονα την τιμή του.

Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος αγοραστής να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια χαμηλή τιμή για το domain. Εάν έχεις ξεκάθαρη εικόνα για όλα τα παραπάνω θα καταφέρεις να εξηγήσεις και να ανεβάσεις την τιμή στο επίπεδο που θέλεις. Μόλις οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν, το επόμενο βήμα αφορά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Βήμα 4: Πως θα διασφαλίσεις τη συναλλαγή

Για να είναι επιτυχημένη μια οικονομική συναλλαγή θα πρέπει και τα δύο μέρη να μείνουν ικανοποιημένα. Ένας τρόπος για να διασφαλίσεις ότι δεν θα εξαπατηθείς και ότι θα πάρεις τα λεφτά σου από τον αγοραστή είναι να επιλέξεις ένα τρίτο, ουδέτερο μέρος, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια της συναλλαγής.

Ένα από τα πιο γνωστά sites για αυτή τη δουλειά είναι το escrow.com. Αφού τα δύο μέρη συμφωνήσουν στο ποσό του domain, στη συνέχεια πρέπει να αποδεχτούν τους όρους της συναλλαγής που ορίζει το escrow. Το site εγγυάται για την ασφάλεια της συναλλαγής ανάμεσα στα δύο μέρη και έτσι, δεν υπάρχουν πιθανότητες εξαπάτησης.

Ωστόσο, η υπηρεσία διαμεσολάβησης είναι χρήσιμη και αποδοτική μόνο εάν τα domains έχουν μια αρκετά υψηλή τιμή. Για τα domains που τιμολογούνται χαμηλά, η συγκεκριμένη υπηρεσία μπορεί να είναι ασύμφορη γιατί το ποσοστό που χρεώνει η εταιρεία τον πωλητή ενός domain είναι υψηλό.

Βήμα 5: Μεταφορά του domain και ολοκλήρωση της συναλλαγής

Το επόμενο βήμα είναι η μεταφορά του domain από τον πωλητή στον αγοραστή. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς του domain, ο πωλητής μπορεί να μεταφέρει το ποσό από το λογαριασμό του διαμεσολαβητή στο προσωπικό του account (εάν έχει ακολουθήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο) και έτσι ολοκληρώνεται η αγοραπωλησία.

Εάν λοιπόν έχεις ανεκμετάλλευτα domain names και θέλεις να βγάλεις κάποιο κέρδος από αυτά, σκέψου να τα πουλήσεις στο κατάλληλο domain marketplace! Πού ξέρεις, μπορεί να φυλάς ένα “διαμαντάκι” στο account σου χωρίς να το γνωρίζεις!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!