4 βασικά tips για να επιλέξεις το σωστό WordPress theme!

05 Νοεμβρίου 2014, από

blogimages_right_wp

Για να κατανοήσεις την ουσία και τη δυναμική των WordPress themes, φέρε στο νου σου ένα αυτοκίνητο, όπου το WordPress CMS είναι η μηχανή του και το theme αποτελεί το design και την εξωτερική του εμφάνιση. Εάν ένα αυτοκίνητο έχει την καλύτερη μηχανή αλλά στερείται σχεδιασμού, δεν θα προσελκύσει μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού. Έτσι και στα sites, όσο εύχρηστη κι αν είναι η πλατφόρμα, όσο ποιοτικό κι αν είναι το περιεχόμενο, η συνολική εικόνα και εμφάνιση είναι που θα δημιουργήσει την πρώτη εντύπωση στο χρήστη.

 

Όποιο WordPress theme κι αν χρησιμοποιείς, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεσαι τα pages, posts, widgets, categories, tags μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον (admin panel) δεν αλλάζει. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που το WordPress είναι τόσο δημοφιλές και βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων όσων κατασκευάζουν sites ή ασχολούνται με το blogging.

 

Δωρεάν vs. Premium (paid) WordPress themes

Τα δωρεάν WordPress themes είναι συνήθως απλά στο σχεδιασμό. Εάν θέλεις να δημιουργήσεις ένα απλό site/ blog, χωρίς υψηλές απαιτήσεις, τότε ένα δωρεάν theme καλύπτει τις ανάγκες σου. Ωστόσο, στα δωρεάν themes υπάρχουν περιορισμένες ρυθμίσεις και δεν έχεις πολλές επιλογές όσον αφορά τα χρώματα, το στυλ και τη συνολική μορφοποίηση του site/ blog. Μια καλή επιλογή για να ξεκινήσεις το WordPress blog σου είναι το Twenty Thirteen, σταθερό και υψηλής ποιότητας theme, με συχνές ενημερώσεις ή το Twenty Fourteen, ιδανικό για magazine websites.

 

Τα Premium (paid) WordPress themes έχουν δημιουργηθεί από ομάδες developers, με ιδιαίτερη προσοχή στην κωδικοποίηση και το ποιοτικό design. Σημαντικό πλεονέκτημα των premium themes είναι το support, καθώς μια ομάδα υποστήριξης βρίσκεται στη διάθεσή σου όποτε τη χρειαστείς. Εάν σε ενδιαφέρει να κατασκευάσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το WooCommerce αποτελεί ένα δημοφιλές plugin για eshop στο WordPress. Ρίξε μια ματιά σε γνωστές πηγές για να επιλέξεις το WooCommerce theme που σου ταιριάζει.

 

Αρκετοί πελάτες μας αναρωτιούνται, πώς θα επιλέξουν το κατάλληλο WordPress theme. Η διαδικασία επιλογής για ένα νέο χρήστη μπορεί να γίνει κουραστική, καθώς υπάρχουν αμέτρητα δωρεάν themes στο WordPress Directory και δημοφιλείς πηγές, όπως τα StudioPress, Elegant Themes, Themify κ.α., που προσφέρουν premium themes. Τα tips που ακολουθούν θα βοηθήσουν κάθε νέο χρήστη να κάνει μια σωστή επιλογή:

1. Σημείωσε τα βασικά χαρακτηριστικά που θέλεις

Αν δεν έχεις τις γνώσεις ή το χρόνο να ασχοληθείς με την παραμετροποίηση (customization) ενός theme, πρώτο βήμα είναι να σημειώσεις τα βασικά χαρακτηριστικά που θέλεις να έχει. Για παράδειγμα, πόσες στήλες χρειάζεσαι; Ποια είναι τα ιδανικά χρώματα του site/ blog που θέλεις να δημιουργήσεις; Τα χρώματα γίνονται customized;

 

Δημιούργησε τη λίστα και ξεκίνα την αναζήτηση σύμφωνα με αυτή. Έτσι, δεν θα χρειαστεί στο μέλλον να ασχοληθείς με την κωδικοποίηση και το design του theme και θα γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο και κόπο.

 

Μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης του WordPress (admin panel) έχεις τη δυνατότητα να φιλτράρεις τα αποτελέσματα αναζήτησης theme, επιλέγοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Επίλεξε “Εμφάνιση” > “Θέματα” > “Προσθήκη Θεμάτων” > “Φίλτρο Χαρακτηριστικών”:

filter

2. Στόχευσε με ακρίβεια

Είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα theme, που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους online στόχους σου. Για παράδειγμα, εάν είσαι wedding photographer χρειάζεσαι ένα theme, το οποίο θα σε βοηθήσει να παρουσιάσεις αποτελεσματικά το portfolio σου και παράλληλα, να προσελκύσεις νέους πελάτες. Συνεπώς, θα επιλέξεις ένα theme που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις φωτογράφων, κι όχι επιχειρήσεων ή μεγάλων οργανισμών.

3. Αξιολόγησε τις δυνατότητές σου

Ένα site με ωραίο design, εύκολη πλοήγηση και καλαίσθητες εικόνες μας προκαλεί θετική εντύπωση, το θυμόμαστε εύκολα και θέλουμε να το επισκεφθούμε ξανά. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να δημιουργήσεις ένα τέτοιο site, εάν οι τεχνικές σου γνώσεις και δυνατότητες περιορίζονται στα βασικά; Εάν δεν έχεις τις γνώσεις ενός tech geek, προτίμησε ένα theme με απλό design, εύκολο στην τροποποίηση και συμβατό με όλους τους browsers. Αν έχεις χρόνο να ασχοληθείς περισσότερο και θέλεις ένα theme με πολλαπλές λειτουργίες, προτίμησε κάποιο premium, το οποίο θα μπορείς να προσαρμόσεις και να παραμετροποιήσεις όπως θέλεις.

4. Προτίμησε responsive themes

Με την έντονη χρήση των mobile συσκευών τα τελευταία χρόνια, ο κανόνας είναι απλός: εάν το website σου δεν έχει responsive design, μπορεί να χάσεις επισκέπτες και να μειωθεί το traffic της σελίδας σου. Τα περισσότερα premium themes είναι πλέον responsive, που σημαίνει ότι το site προσαρμόζεται στην ανάλυση της οθόνης κάθε συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Εάν δεν είσαι βέβαιος για το responsive feature ενός theme ή εαν αυτό δε διευκρινίζεται στα χαρακτηριστικά, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με την ομάδα support του theme.

 

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν έρθει η στιγμή να επιλέξεις το κατάλληλο theme για το WordPress site ή blog σου. Εάν έχεις απορίες ή θέλεις να συζητήσεις με έναν WordPress Expert από την ομάδα μας για θέματα σχετικά με τα WordPress themes, άφησέ μας ένα σχόλιο παρακάτω και θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε!

Ετικέτες

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!