Google “Buy button”: Σχέδια για ένα νέο online marketplace;

19 Ιουνίου 2015, από

blogimages_buyGoogle

Η ανακοίνωση του Omid Kordestani (Chief Business Officer της Google) στο πρόσφατο Code Conference, το Μάη 2015, ήταν λακωνική αλλά αρκετή για να προκαλέσει ατελείωτες online συζητήσεις και δημοσιεύματα. Δύο προτάσεις ήταν αρκετές για να πάρει φωτιά το internet: “There’s going to be a buy button. It’s going to be imminent”.

Παρόμοια buy buttons έχουμε δει ήδη σε Twitter και Facebook, ενώ το Pinterest είναι έτοιμο να το εισάγει πιλοτικά. Τώρα, ήρθε η σειρά της Google να πάρει μέρος στο ίδιο online game, δημιουργώντας ένα από τα hottest internet trends των εποχών!

Τι είναι το “Buy button”:

Σκέψου το εξής: Ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα φορτιστή κινητού και κάνεις μια σχετική αναζήτηση στο Google από τη mobile συσκευή σου. Περιμένεις να εμφανιστούν τα πιο σχετικά αποτελέσματα στη μικρή σου οθόνη. Εάν βρεις αυτό που ψάχνεις, με το νέο feature θα έχεις τη δυνατότητα να προχωρήσεις επί τόπου σε online αγορά, επιλέγοντας το Buy” button που θα εμφανιστεί στο search result. Πιο συγκεκριμένα:

– Το Buy button θα εμφανίζεται μόνο στα διαφημιστικά αποτελέσματα αναζήτησης (search ads) των mobile συσκευών,

– Κάνοντας click στο Buy button ανοίγει μια σχετική σελίδα της Google. Οι τρόποι πληρωμής με τους οποίους θα λειτουργεί συζητιούνται, αλλά σίγουρα θα περιλαμβάνεται η πιστωτική κάρτα. Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτή τη σελίδα της Google o χρήστης θα εισάγει τα στοιχεία της κάρτας του όπως και πληροφορίες αποστολής (shipping information) του προϊόντος που επιθυμεί να αγοράσει. Όλα αυτά για μία και μοναδική φορά, καθώς τα δεδομένα θα αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση.

– Έτσι επιτυχγάνεται η ιδέα του να “γκουγκλάρεις” περισσότερο γιατί παραμένεις στο περιβάλλον της Google χωρίς να μεταφέρεσαι στο site του διαφημιζόμενου.

Ολοκληρωμένη πληροφόρηση για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργικότητα του Buy button, ή εάν το feature θα είναι συμβατό με κάποιες ή όλες τις ecommerce επιχειρήσεις, δεν υπάρχει. Στις διάφορες επιφυλάξεις έρχονται να προστεθούν και θέματα ασφάλειας. Θα εμπιστευθούν οι χρήστες το περιβάλλον της Google για να καταχωρήσουν τις ευαίσθητες, προσωπικές πληροφορίες τους (πχ. στοιχεία πιστωτικών καρτών, διεύθυνση, κτλ.);

Αναμένουμε λοιπόν να βγει επίσημη ανακοίνωση της Google, που θα διελευκάνει το τοπίο και θα δώσει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Νομίζω όμως ότι συγκεκριμένα το ζήτημα της online ασφάλειας δεν χρειάζεται να μας απασχολεί καθώς η Google κατέχει την 3η θέση των World’s Most Valuable Brands και έχει ήδη χτίσει μια ισχυρή και αξιόπιστη φήμη online.

Φαίνεται πάντως ότι στόχος της Google είναι να γίνει κάτι παραπάνω από ένα search engine δημιουργώντας μια one-click shopping εμπειρία για τον χρήστη. Ωστόσο, θα καταφέρει να ανταγωνιστεί τα ήδη εδραιωμένα online marketplaces, όπως η Amazon και το Ebay; Θα ήθελα να διαβάσω και τις δικές σου σκέψεις στα σχόλια παρακάτω! :)

Ετικέτες

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!