Blogging tips, όπως μας τα διδάσκει η εμπειρία μας!

28 Ιουλίου 2015, από

blogimages_principles

Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε αφοσιωθεί δυναμικά στην ανάπτυξη και προώθηση του εταιρικού μας Blog. Πιστεύουμε ότι το corporate blogging είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μας βοηθάει να αναπτύξουμε δεσμούς με το κοινό μας, να ενθαρρύνουμε το engagement με τον αναγνώστη, να του μεταφέρουμε γνώση και, τελικά, να κάνουμε την online ζωή του ευκολότερη. Εάν ακόμη αναζητάς λόγους για να προχωρήσεις κι εσύ στη δημιουργία του εταιρικού σου blog, σου έχω 6 λόγους που θα σε πείσουν να το κάνεις. Λειτούργησαν αποτελεσματικά για εμάς, πιστεύω θα βοηθήσουν κι εσένα. :)

Γιατί να ξεκινήσεις το δικό σου εταιρικό blog:
  1. Το blog είναι ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας, το οποίο σε βοηθάει να συνδεθείς με το κοινό που στοχεύεις και να ανταλλάξεις μαζί του χρήσιμες πληροφορίες, απόψεις και ιδέες.
  2. Your blog fuels SEO! Οι μηχανές αναζήτησης αγαπούν το ποιοτικό περιεχόμενο και θα σε ανταμείψουν θετικά για τα ποιοτικά και χρήσιμα άρθρα που δημοσιεύεις.
  3. Το εταιρικό σου blog είναι η “καρδιά” του content marketing. Τα άρθρα που ποστάρεις είναι η “τροφή” για την εταιρική σου σελίδα σε Facebook, Twitter, LinkedIn και για τα newsletters που δημιουργείς.
  4. Το εταιρικό σου blog είναι το κατάλληλο μέρος για να μιλήσεις για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου, να αναπτύξεις τις απόψεις σου γύρω από θέματα που σχετίζονται με τον κλάδο σου, να παρουσιάσεις τα άτομα της ομάδας σου, να μοιραστείς πρωτοβουλίες της επιχείρησής σου. Είναι το brand voice σου.
  5. Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας designer για να δημιουργήσεις ένα καλαίσθητο blog. Η WordPress πλατφόρμα είναι πανεύκολη στη χρήση και δεν απαιτεί advanced graphic skills.
  6. Το blogging είναι μια διαδικασία που σε διασκεδάζει και σε κρατάει σε εγρήγορση! Είναι αναζωογονητικό και πολύ ενδιαφέρον να αναζητάς συνεχώς νέο περιεχόμενο που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του αναγνώστη, θα προσφέρει λύσεις στα προβλήματά του και θα του δώσει χρήσιμες ιδέες.

H εμπειρία μας στο corporate blogging, μας έχει βοηθήσει να διακρίνουμε 4 σημαντικές αρχές που λειτουργούν συνδυαστικά προς έναν στόχο: να εξελίξουμε το Papaki Blog, να το κάνουμε ακόμη καλύτερο.

1. Ξεκίνα από τα βασικά: Το ποιοτικό περιεχόμενο μετράει

Είτε γράφεις άρθρα για κηπουρική, είτε αναπτύσεις τρόπους προώθησης ενός εταιρκού site, είτε μοιράζεσαι tips για αλησμόνητες καλοκαιρινές διακοπές, ο τρόπος γραφής σου θα κάνει τη διαφορά! Κοινή βάση για όλα τα παραπάνω είναι η εξής τακτική: φέρε τον εαυτό σου στη θέση του αναγνώστη και απάντησε σε 2 βασικές ερωτήσεις:

  • πόσο χρόνο έχεις στη διάθεσή σου για να διαβάσεις ένα άρθρο online; και,
  • ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα σε ενθουσιάσουν σε ένα άρθρο;

Ο χρόνος του χρήστη είναι περιορισμένος, που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να του προσφέρεις την πληροφορία που αναζητά άμεσα, σύντομα και έξυπνα, χωρίς να τον κουράζεις. Χρησιμοποίησε μικρούς – σύντομους τίτλους, που διεγείρουν το ενδιαφέρον για clicks, φρόντισε να μη μακρυγορείς, ανέπτυξε διάλογο με τον αναγνώστη και μίλησέ του χωρίς στόμφο αλλά σε ύφος προσωπικό και προσιτό.

Εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργείς συνεχώς περιεχόμενο φρέσκο και ολοκαίνουργιο, βασισμένο στη γνώση και την εμπειρία σου, χωρίς copy-paste από άλλες πηγές. Θα το εκτιμήσει και ο αναγνώστης, αλλά και οι μηχανές αναζήτησης!

2. Μάθε το κοινό σου

Με τον ίδιο τρόπο θα έγραφες εάν επρόκειτο να διαβάσει το άρθρο σου ο CEO ενός πασίγνωστου brand, ή ένας guru του δικού σου αντικειμένου; OK, ίσως ξέφυγα λιγάκι αλλά … you get the point! Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιος πρόκειται να διαβάσει τα άρθρα που γράφεις γιατί σε βοηθάει να γράφεις ακόμη καλύτερα και στοχευμένα.

Για να προσελκύσεις τον ιδανικό, για εσένα, αναγνώστη, εκείνον δηλαδή που ανταποκρίνεται στους στόχους σου, είναι σημαντικό να έχεις δημιουργήσει τις αντίστοιχες User Personas. Σίγουρα η σκιαγράφηση διαφορετικών profiles απαιτεί συνεχή προσπάθεια, αλλά είναι ταυτόχρονα τόσο χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Ξεκίνα από αυτόν τον σύντομο οδηγό και ανακάλυψε την ταυτότητα του ιδανικού, για εσένα, χρήστη.

3. Προώθησε αποτελεσματικά το corporate blog σου

Τι νόημα έχει να δημιουργείς φρέσκο και ποιοτικό περιεχόμενο, εάν το διαβάζεις μόνο εσύ; Όσο πιστά χρειάζεται να τηρείς ένα content calendar schedule με τη θεματολογία των άρθρων που δημοσιεύεις, τόσο σημαντικό είναι επίσης να τηρείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα online προώθησης των άρθρων σου.

Προώθησε τα άρθρα σου στα social media κάνοντας schedule σχετικά tweets και facebook posts με το link του blog post ή κάνοντας share το σχετικό link σε αντίστοιχα LinkedIn groups και Google+ communities. Επίσης, προγραμμάτισε την αποστολή newsletters σε εβδομαδιαία, μηνιαία ή άλλη χρονική βάση και ενημέρωσε το κοινό σου για τα νέα άρθρα που δημοσιεύεις, ή για τα top 3 άρθρα του μήνα, ή για τα άρθρα με τα περισσότερα comments. Πάντα υπάρχει λόγος να στείλεις ένα newsletter! ;)

4. Φρόντισε για το SEO

Σημαντικά όλα τα παραπάνω, αλλά αποτελούν το ένα κομμάτι του puzzle, όταν μιλάμε για την επιτυχία ενός corporate blog. Το άλλο κομμάτι έρχονται να συμπληρώσουν διάφορες τακτικές SEO, που θα σε βοηθήσουν να αναρριχηθείς ψηλά στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Η επιλογή των κατάλληλων keywords και το σωστά δομημένο link building είναι μερικές μόνο από τις SEO ενέργειες, που χρειάζεται να ακολουθήσεις. Από εκεί και πέρα, σημαντικό SEO boost θα σου δώσουν τα κατάλληλα plugins, αλλά και το γενικότερο SEO configuration που είναι σημαντικό να ακολουθήσεις. Μάθε ό,τι χρειάζεσαι στον σύντομο WordPress SEO οδηγό μας και γράψε μου στα σχόλια τυχόν απορίες σου.

4 WP plugins που εμπιστευόμαστε για το Papaki Blog

Πιστεύουμε στην δυναμική του corporate blogging και επιδιώκουμε να είμαστε συνεχώς updated με όλα τα σύγχρονα trends και blogging tools, που θα μας βοηθήσουν να εξελίξουμε ακόμη περισσότερο το Papaki Blog. Ανάμεσα στα πολλά και διαφορετικά WP plugins που έχουμε εγκαταστήσει στο δικό μας εταιρικό blog, υπάρχουν τέσσερα που έχω ξεχωρίσει και θέλω να μοιραστώ μαζί σου γιατί πιστεύω θα σου φανούν εξίσου χρήσιμα. ;)

  1. Εμπιστευόμαστε την ασφάλεια του Papaki Blog στα Sucuri & Acunetix WP Security plugins. Και τα δύο παρακολουθούν και σκανάρουν το blog μας για malware και άλλα security vulnerabilities και εμείς παραμένουμε ήσυχοι και ασφαλείς.
  2. Ενισχύουμε την ταχύτητα με το WP Super cache plugin.
  3. Αυξάνουμε τους email subscribers με το Optinmonster plugin. Από τα καλύτερα plugins για lead generation ενέργειες!
  4. Θέλουμε interaction με τον αναγνώστη, γι’ αυτό ενισχύουμε το διάλογο με το Disqus Comment System plugin.

Όλα τα παραπάνω tips έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά στη δική μας περίπτωση, αλλά ποτέ δεν μένουμε στάσιμοι! Συνεχώς αναζητούμε νέους τρόπους, τακτικές και θέματα για να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον σου ζωντανό και να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη και έγκυρη online πηγή ενημέρωσης. Άλλωστε αυτό δεν είναι το νόημα του blogging;

Αν θέλεις να ξεκινήσεις από την αρχή το corporate blog σου ή να εξελίξεις αυτό που ήδη έχεις και συναντάς δυσκολίες, γράψε μου στα σχόλια ό,τι σε απασχολεί και θα φροντίσω να καλύψω κάθε απορία σου. Happy Blogging!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!