5 τρόποι για να βελτιώσεις την ταχύτητα του WordPress

Papaki_wordpress_speed

23 Φεβρουαρίου 2016, από

Papaki_wordpress_speed

Τι κοινό έχει το site των Rolling Stones, το CNN, οι New York Times και το PlayStation blog; Μα φυσικά το WordPress για την ταχύτητα, την ευκολία και την ευελιξία χρήσης που προσφέρει. Αν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά και όχι μόνο sites χρησιμοποιούν WordPress για την ταχύτητα του, τότε σίγουρα και το δικό σου site μπορεί να γίνει εξίσου γρήγορο και ελκυστικό για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Επίσης, το πόσο γρήγορα φορτώνει ένα site με WordPress επηρεάζει τη θέση του site στα αποτελέσματα του Google αλλά και την εμπειρία του επισκέπτη. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να βελτιώσεις τις επιδόσεις και την ταχύτητα του WordPress σου, εδώ και τώρα!

Ταχύτητα Server

Η σωστή επιλογή πακέτου φιλοξενίας και server επηρεάζει το 50% των επιδόσεων του WordPress. Προτίμησε παρόχους και πακέτα φιλοξενίας με καλή υποστήριξη και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ειδικά αν σκοπεύεις να φιλοξενήσεις site με μεγάλη επισκεψιμότητα ή αν θέλεις να στήσεις το δικό σου e-commerce site. Αρχικά το κόστος μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερο αλλά σε βάθος χρόνου η επένδυση θα αποφέρει κέρδη. Μια καλή λύση είναι τα πακέτα φιλοξενίας ειδικά φτιαγμένα για WordPress.

Παρά την ευελιξία του WordPress που επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία σε οποιοδήποτε περιβάλλον, στην πράξη, το WordPress λειτουργεί καλύτερα και ταχύτερα με συγκεκριμένους συνδυασμούς web server και database server. Για να καταλάβεις πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή πακέτου φιλοξενίας ειδικά για WordPress, σκέψου πως το WordPress είναι το αυτοκίνητό σου. Τα σωστά ελαστικά, με την σωστή πίεση και τις προτεινόμενες αναρτήσεις προσφέρουν καλύτερο κράτημα, μεγαλύτερη ασφάλεια και βελτιωμένες επιδόσεις σε σύγκριση με μια τυχαία τετράδα ελαστικών και αμορτισέρ. Σε κάθε περίπτωση το αυτοκίνητο μεταφέρει επιβάτες. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε γρήγορη, ασφαλή και αξιόπιστη μετακίνηση ή μειωμένα κρατήματα και αυξημένη κατανάλωση καυσίμου;

Πολύπλοκα WordPress Themes

Αφιέρωσε χρόνο για να επιλέξεις το σωστό και κατάλληλο WordPress Theme (Θέμα) για το site σου. Απόφυγε τα Θέματα που υπόσχονται τα πάντα και μπορούν να μεταμορφωθούν σε οποιαδήποτε μορφή. Το τίμημα της ευελιξίας και της ευκολίας αλλαγής εμφάνισης ενός Θέματος WordPress είναι η μειωμένη ταχύτητα.

Η λειτουργία του WordPress είναι απλή και χωρίζεται σε δύο μέρη. Τα δεδομένα που βρίσκονται στον server και τα δεδομένα που βλέπει ο επισκέπτης του site. Κάθε φορά που φορτώνει ένα Θέμα καλεί από τον server αρχεία και στη συνέχεια τα εμφανίζει στον επισκέπτη με τον κατάλληλο τρόπο. Φωτογραφίες, κείμενο, σχόλια, ημερομηνίες, ονόματα, κλπ.

Ο τρόπος που το Θέμα καλεί τα δεδομένα, αλλά και ο όγκος των δεδομένων, επηρεάζουν σημαντικά τον χρόνο φόρτωσης κάθε σελίδας και την ταχύτητα του site. Επέλεξε ένα μοντέρνο WordPress Theme που ίσως υστερεί λίγο σε εμφάνιση, αλλά είναι γρήγορο και ακολουθεί τις εξελίξεις του WordPress. Τα Θέματα Twenty Fifteen και Twenty Sixteen είναι σχεδιασμένα από την ομάδα του WordPress και αποτελούν καλό μέτρο σύγκρισης για την ταχύτητα του WordPress. Αν το site σου φορτώνει γρήγορα χρησιμοποιώντας το Θέμα Twenty Fifteen ή Twenty Sixteen αλλά καθυστερεί με το προεπιλεγμένο Θέμα σας, είναι καιρός για αλλαγές. Οι επισκέπτες αλλά και το Google θα εκτιμήσουν σίγουρα τη βελτιωμένη ταχύτητα φόρτωσης του site σου.

Plugins για Caching Σελίδων

Κάθε σελίδα που βλέπει ο επισκέπτης ενός WordPress site είναι αποτέλεσμα δεκάδων ή εκατοντάδων κλήσεων μεταξύ του Θέματος και του server. Η επικοινωνία για την ανάκτηση δεδομένων (φωτογραφίες, κείμενο, σχόλια, κλπ.) μεταξύ Θέματος WordPress και server καταλήγει χρονοβόρα, αφού για κάθε σελίδα το WordPress δημιουργεί δυναμικά το περιεχόμενο. Όλα λειτουργούν ομαλά όταν το site εξυπηρετεί 1, 2 ή 5 χρήστες. Όταν οι χρήστες αυξηθούν στους 30-50-100 τότε τα πράγματα αλλάζουν και η καθυστέρηση στη φόρτωση των σελίδων είναι μεγάλη.

Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε caching plugins όπως το WP Super Cache (από την ομάδα του WordPress) ή το W3 Total Cache. Τα plugins δημιουργούν στατικά αντίγραφα σελίδων που αποθηκεύονται στον server και εμφανίζονται σχεδόν άμεσα στον χρήστη. Με τη χρήση ενός WordPress caching plugin η σελίδα Α που είδε ο Γιάννης και αποτελείται από 4 φωτογραφίες, κείμενο και 10 σχόλια αποθηκεύεται στον server. Όταν ο Κώστας και η Ελένη επισκεφθούν την ίδια σελίδα ο server θα την εμφανίσει αστραπιαία, αντί να περιμένει το Θέμα του WordPress να επικοινωνήσει με τον server και να ανακτήσει τα δεδομένα που χρειάζεται. Σε περίπτωση αλλαγών στο site, αυτά τα plugins φροντίζουν αυτόματα να ενημερώσουν τις αποθηκευμένες σελίδες.

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες WordPress sites, τα page caching plugins όπως το WP Super Cache και το W3 Total Cache είναι υπεραρκετά. Αν θέλεις κάτι παραπάνω, μπορείς να βελτιστοποιήσεις την ταχύτητα φόρτωσης και απόκρισης του WordPress με caching στον web server και τη βάση δεδομένων. Επικοινώνησε με την υποστήριξη πελατών του πακέτου φιλοξενίας που χρησιμοποιείς και ενημερώσου για τις λύσεις που προσφέρουν.

Φωτογραφίες Υψηλής Ανάλυσης

Σημαντικό κομμάτι του όγκου δεδομένων σε ένα WordPress site προέρχεται από τις φωτογραφίες. Όσο περισσότερες και μεγαλύτερες σε μέγεθος φωτογραφίες, τόσο πιο αργά θα ολοκληρωθεί η φόρτωση της σελίδας. Ακολούθησε τα εξής απλά βήματα για να βελτιστοποιήσετε τον χρόνο φόρτωσης και την ταχύτητα του WordPress:

  • Απόφυγε τα αρχεία GIF με κάθε τρόπο
  • Αποθήκευσε τις φωτογραφίες σε λογικές αναλύσεις, αντί για την πλήρη ανάλυση της κάμερας 12-16 megapixel
  • Αποθήκευσε φωτογραφίες με λίγα χρώματα, πχ. λογότυπα, σε μορφή PNG
  • Βελτιστοποίησε τις φωτογραφίες JPG και PNG μέσω υπηρεσιών όπως: compressor.io και optimizilla.com

WordPress Responsive Images

Αν χρησιμοποιείς την πιο πρόσφατη έκδοση του WordPress μαζί με ένα μοντέρνο Θέμα το site σου θα φορτώνει ακόμα πιο γρήγορα. Από την έκδοση WordPress 4.4 και πλέον υπάρχει υποστήριξη για Responsive Images. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το WordPress θα αποφασίζει αυτόματα το βέλτιστο μέγεθος φωτογραφίας ανάλογα τη συσκευή του επισκέπτη. Με ήδη βελτιστοποιημένες τις φωτογραφίες του site σου και την επιπλέον βοήθεια από το WordPress μέσω Responsive Images η ταχύτητα του θα απογειωθεί.

WordPress Plugins vs Web Server

Αν ανήκεις στην κατηγορία των προχωρημένων ή απλά θέλεις να πειραματιστείς, η ταχύτητα του WordPress μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο με τους εξής τρόπους:

  • Μείωσε τον αριθμό των plugins που χρησιμοποιείς και διάγραψε τα μη ενεργά plugins
  • Βελτιστοποίησε τη βάση δεδομένων ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή ενεργοποίησε το define( ‘WP_ALLOW_REPAIR’, true ); στο wp-config.php
  • Μετάφερε τον φόρτο των URL redirects στον webserver προσθέτοντας τις κατάλληλες εγγραφές στο αρχείο .htcaccess ή nginx.conf
  • Χρησιμοποίησε CDN όπως το CloudFlare για ταχύτερη φόρτωση φωτογραφιών και αρχείων CSS και JS
  • Επικοινώνησε με την εταιρεία που φιλοξενεί το site σου και ρώτησε αν προσφέρουν υπηρεσίες reverse proxy για βελτίωση της ταχύτητας του WordPress και του χρόνου φόρτωσης σελίδων

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές είναι σίγουρο ότι θα αυξήσεις την ταχύτητα του WordPress σημαντικά! Θα διαπιστώσεις βελτίωση τουλάχιστον της τάξης του 200%, ειδικά αν δεν χρησιμοποιείς page caching plugins ή έχεις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Αν ήδη χρησιμοποιείς WordPress στο e-shop σου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατηρήσεις αύξηση των πωλήσεων μετά την αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης του site.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!