Chrome 69: Η κρυπτογράφηση κανόνας, τα πράσινα λουκέτα παρελθόν

chrome69

11 Σεπτεμβρίου 2018, από

Update 25/10/2018: Η 70η έκδοση του Chrome έχει γίνει διαθέσιμη και πλέον συμβαίνει αυτό για το οποίο τόσο καιρό μιλούσαμε: κόκκινο “not secure” στα HTTP websites.


 

Ο Chrome γιορτάζει φέτος τα δέκατα γενέθλια του, κι ακόμα κι αν τον ξέρεις από… μωρό, είναι πολύ πιθανό να μην μπορείς να απαντήσεις εύκολα στην ερώτηση: “από πότε συνόδευε με πράσινο λουκέτο τα https sites;”.

Εμείς πάντως προσπαθήσαμε να θυμηθούμε, ψάξαμε αρκετά, συζητήσαμε, και την απάντηση τη βρήκαμε. Τα χρόνια που βλέπαμε πράσινο λουκέτο στη μπάρα διευθύνσεων του δημοφιλούς browser ήταν 8. Και δε μιλάμε τυχαία στον αόριστο. Πλέον, με την 69η έκδοση του Chrome, τα πράγματα άλλαξαν. Αν την έχεις ήδη, μπορείς να διαπιστώσεις και μόνος σου ότι πια τα ΗΤΤPS sites, που με τη χρήση SSL πιστοποιητικών  φροντίζουν να προσφέρουν κρυπτογραφημένες συνδέσεις, δεν έχουν πράσινο λουκέτο αλλά γκρι. Επίσης, έχει εξαφανιστεί και η ένδειξη “secure” που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε πλάι στο λουκέτο τόσα χρόνια!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Google μόλις έκανε το επόμενο βήμα προς την καθιέρωση του HTTPS. Μετά την αρνητική επισήμανση των HΤΤP sites στην προηγούμενη έκδοση, ξεκινάει σταδιακά να αφαιρεί τις θετικές σημάνσεις από τα HTTPS sites, γιατί πολύ απλά θεωρεί ότι η κρυπτογράφηση πρέπει να είναι ο κανόνας. Έτσι, σύντομα στη μπάρα διευθύνσεων μας δε θα εμφανίζεται τίποτα άλλο από τη διεύθυνση ενός HTTPS site που επισκεπτόμαστε, πχ papaki.com. Θα είναι αυτονόητο ότι όταν δεν υπάρχει καμία επισήμανση, γίνεται χρήση πιστοποιητικού SSL και προσφέρεται κρυπτογραφημένη σύνδεση. Αντίθετα, τα HTTP sites θα δουν τη μπάρα τους πιο… αρνητικά φορτωμένη. Η επόμενη έκδοση του Chrome που αναμένεται τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με το επίσημο blog της Google, θα φέρει το εξής:

Όπως καταλαβαίνεις, το SSL είναι μονόδρομος! Φρόντισε να μην αφήσεις εκτεθειμένο το site σου. Μπορείς να αποκτήσεις SSL δωρεάν ή επί πληρωμή. Ενημερώσου και επίλεξε. Πάντως, για κανένα λόγο, μην μένεις χωρίς κρυπτογράφηση!

Άλλες ενδιαφέρουσες αλλαγές στον Chrome 69

Αφού φροντίσεις να μεταβείς στο HTTPS σύμπαν, απόλαυσε χωρίς έννοιες και τις άλλες αλλαγές που ήρθαν με τη νέα αυτή έκδοση του Chrome. Συγκεκριμένα:

#1. Βάλε φόντο και συντομεύσεις στα νέα tabs που ανοίγεις

Δοκίμασε το! Άνοιξε ένα νέο tab. Κάτω δεξιά θα δεις ένα γρανάζι. Πάτησε το και επίλεξε ανάμεσα σε διάφορες διαθέσιμες εικόνες ή ανέβασε τη δική σου. Μπορείς όποτε θελήσεις να αναιρέσεις ή να αλλάξεις την επιλογή σου. Εκτός από φόντο στα νέα tab σου, μπορείς να προσθέσεις και συντομεύσεις. Πρακτικό! Απλά πάτησε τη σχετική επιλογή (add shortcut).

#2. Φτιάξε δύσκολους κωδικούς 

Αν ακόμα δεν χρησιμοποιείς κάποιον password manager (που θα έπρεπε!), ο Chrome σου δίνει την επιλογή να δημιουργείς ισχυρούς κωδικούς που αποθηκεύονται στον Google λογαριασμό σου. Πήγαινε σε ένα site που δεν είσαι ήδη εγγεγραμμένος. Όταν σου ζητηθεί να δημιουργήσεις κωδικό, μπορείς να πατήσεις δεξί κλικ στο πεδίο, μετά να επιλέξεις “generate password”. Στη συνέχεια επιλέγεις “use suggested password” και είσαι έτοιμος.

#3. Μάθε πράγματα χωρίς enter

Το omnibox (δηλαδή η μπάρα διεύθυνσης της www.google.com)  γίνεται ακόμα πιο έξυπνο και σου δίνει απαντήσεις πριν καν κάνεις αναζήτηση. Πάτησε για παράδειγμα “καιρός Αθήνα” και θα δεις ότι σου αναφέρει τι καιρό κάνει τώρα στην Αθήνα.

Πώς σου φαίνονται λοιπόν όλες οι νέες αλλαγές στον Chrome 69; Πες μας στα σχόλια!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!