5 υπέροχα χρόνια στα νέα (ή μήπως παλιά) μας γραφεία

26 Νοεμβρίου 2019, από

Στην Enartia μάς αρέσει να μοιραζόμαστε ιστορίες που σε κάνουν να χαμογελάς. Ιστορίες που σου δίνουν μια εικόνα για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε κάποιες καταστάσεις και μπορεί να σε εμπνεύσουν. Μια από τις βασικές μας αξίες είναι η διαφάνεια: επικοινωνούμε ανοιχτά με την ομάδα αλλά επίσης και με τους πελάτες μας, γιατί γνωρίζουμε πως οτιδήποτε μπορεί να έχει αξία γι’ αυτούς. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου μια μικρή ιστορία των γραφείων μας: το concept, τη δημιουργική διαδικασία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν στην πορεία.

Η αρχή

Έχουν περάσει σχεδόν 5 υπέροχα χρόνια από τότε που μετακομίσαμε στα εντυπωσιακά νέα μας γραφεία, έκτασης 1.200 τετραγωνικών μέτρων. Ήταν Νοέμβριος του 2014. Για να αντιληφθείς τον τρόπο που έχουμε οργανώσει σήμερα τον χώρο, μπορείς να δεις την παρακάτω φωτογραφία στην οποία φαίνεται πού βρίσκεται κάθε τμήμα: Enartia_Workplace Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι χώροι όπως η κουζίνα, η κεντρική είσοδος, το δωμάτιο yoga, το playroom και το “καφέ” μας όπου μπορούμε να ετοιμάσουμε το γεύμα μας, να φάμε ή να διασκεδάσουμε με συναδέλφους μέσα στην εταιρεία. Όταν μετακομίσαμε, θεωρούσαμε ότι αυτό το “τεράστιο” open space κτίριο, μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη που θα είχαμε τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι κάναμε λάθος. Βλέπεις, τότε ήμασταν μια ομάδα 32 ατόμων και όταν η αρχιτέκτονας μάς ζήτησε να κάνουμε μια πρόβλεψη για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα θέλαμε για τα επόμενα χρόνια, κρίναμε ότι 50 θα ήταν περισσότερο από αρκετές. Έτσι, μας σχεδίασε έναν πολύ όμορφο open space χώρο, για περίπου 35 άτομα και “προετοίμασε” κάποιους χώρους για ακόμα 15 θέσεις εργασίας, ώστε να μας δίνεται το περιθώριο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Αυτές είναι μερικές φωτογραφίες από τα γραφεία μας τότε:

Φυσικά, δημιουργήσαμε ένα meeting room και μια αίθουσα σεμιναρίων χωρητικότητας άνω των 30 ατόμων. Στην Enartia, κάνουμε καταγραφή κάθε ώρας που αφιερώνεται σε εκπαίδευση του προσωπικού μας, οπότε μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι αυτοί οι χώροι χρησιμοποιήθηκαν πολύ. Μόνο πέρυσι (2018) είχαμε 3.300 ώρες εκπαίδευσης και το 2019 έχουμε ένα μέσο όρο 14 ωρών εκπαίδευσης κάθε μέρα. Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι ο μέσος όρος εκπαίδευσης κατ’ άτομο στην εταιρεία για το 2018 και το 2019:

Μέσος όρος εκπαίδευσης κατ’ άτομο

Training Hours chart To να έχουμε αυτούς τους υπέροχους χώρους, ήταν ένα πρώτο βασικό βήμα. Μετά, η IT ομάδα μας διασφάλισε ότι κάθε χώρος είναι εξοπλισμένος με υψηλής ποιότητας και ασφαλή εργαλεία, τα οποία θα χρησιμοποιούσαμε καθημερινά. Αυτά είναι projectors, ubnt wifi spots (δουλεύουμε κατά κύριο λόγο με macbooks), μεγάλες οθόνες τηλεόρασης για στατιστικά δικτύου και τηλεφωνικού κέντρου, υποδομές δικτύου για SIP τηλέφωνα και άλλες συσκευές, γεννήτριες, δωμάτιο υπολογιστών με racks, σύστημα εισόδου με RFID κάρτες και σχεδόν όλα όσα χρειάζεται ένας σύγχρονος εργασιακός χώρος ώστε οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν μοναδικές συνθήκες εργασίας. Επιπλέον, τα πάντα λειτουργούν με SSO, κάτι που προσθέσαμε αργότερα. Σε γενικές γραμμές, ήμασταν (και είμαστε) πολύ περήφανοι για το εργασιακό μας περιβάλλον, καθώς είναι ένα βασικό συστατικό της εταιρικής μας κουλτούρας, και συντελεί δραστικά στον στόχο μας να έχουμε “happy people” μέσα στην εταιρεία, ώστε να φροντίζουν καθημερινά να υπάρχουν “Ηappy People Online” εκτός αυτής που απολαμβάνουν “Extreme Support”.

Tι συμβαίνει όταν η ανάπτυξη σου είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις σου

Πρώτα από όλα, αυτό είναι ωραίο να συμβαίνει. Είναι καλύτερο να κάνεις λάθος και να έχεις μεγαλύτερη ανάπτυξη από το να κάνεις λάθος και να έχεις πιο αργή ανάπτυξη ή καθόλου ανάπτυξη. Ωστόσο, πρέπει να δεις τις επιλογές που έχεις. Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη σε εμάς: Προς έκπληξή μας, ξεκινήσαμε να διαπιστώνουμε ότι 35 θέσεις εργασίας και 15 επιπλέον για το μέλλον, δε μπορούσαν να καλύψουν την πραγματική μας ανάπτυξη. Ένα χρόνο μετά (2015) η ομάδα μας έφτασε τους 47 ανθρώπους και στις αρχές του 2015 ήμασταν ήδη 53 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο προσωπικού, αυξηθήκαμε κατά 65% σε 1,5 χρόνο. Την ίδια ώρα, οι χώροι συσκέψεων και σεμιναρίων ήταν πάντα γεμάτοι και οι άνθρωποί μας δε μπορούσαν να βρουν χώρο να μιλήσουν ή να κάνουν εκπαιδεύσεις. Ξαφνικά, έπρεπε να λάβουμε δράση για να δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο και την ίδια στιγμή να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν μέσα στην εταιρεία με την ίδια άνεση, απολαμβάνοντας μοναδικό εργασιακό περιβάλλον. Για να λύσουμε αυτόν τον γρίφο, είχαμε αρκετές καλές ιδέες, όπως η δημιουργία “Comfy Spots” όπου μικρότερες ομάδες μπορούσαν να συναντηθούν και να συζητήσουν. Να μερικά από αυτά: Enartia Office 3 Enartia Office 4 Λειτούργησε πολύ καλά. Οι μικρότερες ομάδες σταμάτησαν να ζητούν meeting rooms και χρησιμοποιούσαν αυτούς τους μικρούς χώρους για 2-3-4 άτομα, ώστε να ανταλλάξουν ιδέες, να κάνουν brainstorming ή 1:1 συναντήσεις. Όλοι ήταν χαρούμενοι αλλά η ομάδα συνέχιζε να μεγαλώνει. Για να μην τα πολυλογώ, σήμερα η ομάδα μας αποτελείται από 87 άτομα και το HR μας εκτιμά ότι θα φτάσει τα 95 άτομα έως το τέλος του 2020:

Προσωπικό ανά έτος

Team Vs. Year Επομένως, σε επίπεδο ανθρώπων, μέσα σε 5 χρόνια θα έχουμε σημειώσει μια αύξηση της τάξης του 50%. Αν αναρωτιέσαι πού τοποθετούνται όλα αυτά τα νέα μέλη της ομάδας, το παρακάτω διάγραμμα είναι διαφωτιστικό:

Κατανομή ομάδας

Εnartia pie chart Όπως πιθανόν θα έχεις ήδη αντιληφθεί, μετατρέψαμε κάθε πιθανό χώρο του γραφείου μας σε θέση εργασίας, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό για πάντα.

Τι κάναμε για να διορθώσουμε το πρόβλημα

Αρχικά, θα ήθελα να πω ότι είμαστε πολύ τυχεροί όλα αυτά τα χρόνια γιατί χτίσαμε μια κουλτούρα που αγκαλιάζει την εξ’ αποστάσεως εργασία. Επομένως σήμερα, έχουμε την τύχη να εργάζονται για την Enartia άνθρωποι από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) αλλά και του εξωτερικού (Μαδρίτη, Βελιγράδι κλπ). Για εμάς, αυτό είναι το πιο σημαντικό εργαλείο, γιατί μας δίνει την δυνατότητα να μην είμαστε συνδεδεμένοι με μια μόνο πόλη ή γραφείο. Μπορούμε να είμαστε οπουδήποτε και μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως Slack, Google Hangouts και Ζoom. Από την άλλη, δημιουργούμε νέους χώρους, ξεκινώντας από δύο νέα γραφεία μέσα στο ITE, που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε εργαζόμενος σαν ένα είδος co-working space, ή σαν εκπαιδευτικό χώρο για τις ομάδες. Αναζητούμε διαρκώς νέες ιδέες για να κάνουμε την εργασιακή εμπειρία των Enartians ακόμα πιο WOW. Άλλωστε, αυτή μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε την αναζήτηση των νέων μας γραφείων!  

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!