Δέξου πληρωμές εύκολα με τα δωρεάν WooCommerce payment plugins του Papaki

WooCommerce plugin πληρωμών

28 Απριλίου 2020, από

Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο κόσμος μας κινείται στους ρυθμούς μιας νέας πραγματικότητας με πρωταγωνιστή τον Covid-19. Χιλιάδες επιχειρήσεις και εκπαιδευτικοί οργανισμοί έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους, ή να προσαρμοστούν ξεκινώντας την online παρουσία τους, για να μην μείνουν πίσω.

Έτσι, βλέπουμε γυμναστήρια και εκπαιδευτικούς να στρέφονται στα online μαθήματα, εταιρείες να παρέχουν δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας, εστιατόρια να προσθέτουν υπηρεσίες takeaway και καταστήματα να ξεκινούν να πουλάνε online. Πώς όμως αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά;

Το κόστος είναι πολύ χαμηλό και το μόνο που απαιτείται είναι λίγος χρόνος σε ένα λάπτοπ για ορισμένες παραμετροποιήσεις. Στη φαρέτρα σου έχεις το WordPress και μια σειρά από δωρεάν plugins τα οποία το μετατρέπουν πολύ εύκολα σε ένα online κατάστημα έτοιμο να δεχθεί παραγγελίες.

Τι χρειάζεται μια επιχείρηση για να ξεκινήσει να πουλάει online;

Για να ξεκινήσεις να πουλάς online χρειάζεσαι ένα eShop, ένα site δηλαδή στο οποίο θα εμφανίζεις τα προϊόντα σου. Συγκεκριμένα χρειάζεσαι:

α) Ένα domain

Εάν δεν έχεις ήδη, κατοχύρωσε ένα άμεσα μιας και το domain αποτελεί το όνομα σου στον online κόσμο και αυτό που θα πληκτρολογεί ένας χρήστης για να προσγειώνεται στο eShop σου πχ papaki.com.

β) Ένα εργαλείο δημιουργίας eShop

Η απάντηση εδώ είναι το WooCommerce σε WordPress. Δεν θέλεις να χάσεις χρόνο σε τεχνικές ορολογίες και διαδικασίες! Επιλέγεις Managed WooCommerce στην Ελλάδα και περνάς με 1 κλικ απευθείας στην προσθήκη των προϊόντων σου και στις ρυθμίσεις πληρωμών, μιας και όλα τα υπόλοιπα συμπεριλαμβάνονται (hosting, plugins, προεγκατεστημένο theme, ρυθμίσεις, ενημερώσεις κτλ).

γ) Τους κωδικούς e-Commerce για online συναλλαγές από την τράπεζα σου

Ως επιχείρηση έχεις ήδη συνεργασία με μια τράπεζα για να δέχεσαι πληρωμές και μπορείς να αιτηθείς την ενεργοποίηση της υπηρεσίας e-Commerce για το online κατάστημα σου. Πρακτικά λαμβάνεις από την τράπεζα σου στοιχεία και κωδικούς και τα εισάγεις στις ρυθμίσεις πληρωμών του WooCommerce. Δες τη διαδικασία απόκτησης αυτών των κωδικών στα site της Eurobank, Alphabank, Εθνικής και Πειραιώς.

δ) Συνεργασία με μια μεταφορική για να στέλνεις τα προϊόντα σου

Πληροφορίες εάν δεν έχεις ήδη συνεργασία θα βρεις στα site των ΕΛΤΑ, ACS και Γενικής Ταχυδρομικής, αλλά και σε όποια άλλη μεταφορική επιλέξεις ανάλογα την πόλη στην οποία βρίσκεσαι και στο που θέλεις να στέλνεις.

Plugins πληρωμών στο WooCommerce

Γενικότερα το WooCommerce έχει default ενεργοποιημένους συγκεκριμένους τρόπους πληρωμής όπως πληρωμή με τράπεζα ή Paypal. Εμείς θα επικεντρωθούμε στην πληρωμές με κάρτα μέσω του συστήματος πληρωμών ελληνικής τράπεζας μιας και ουσιαστικά είναι και ο πιο οικονομικός τρόπος σε σύγκριση με την προμήθεια που κρατάει το PayPal, το Stripe ή η Viva.

1. Για Managed WooCommerce στο Papaki, λίγα λεπτά μετά την παραγγελία οδηγούμαστε στο control panel και στα πακέτα hosting από το μενού αριστερά.

2. Για να συνδεθείς πάτα πάνω στο πακέτο WooCommerce

Και στη συνέχεια, στο 4ο εικονίδιο “Διαχείριση WooCommerce”

3. Πηγαίνεις στις ρυθμίσεις WooCommerce από το μενού αριστερά “WooCommerce” και την 6η επιλογή “Settings”

Εκεί, πατάς στο 5ο tab “Payments”. Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται όλα τα εγκατεστημένα plugins πληρωμών. Δεν σημαίνει ότι όλα είναι ενεργά και εμφανίζονται στη σελίδα, απλά είναι εγκατεστημένα. Κάτω από τη στήλη Enabled είναι όσα εμφανίζονται και ενεργά ως τρόποι πληρωμής στο site.

Στο Papaki oι developers μας έχουν αναπτύξει 3 δωρεάν plugins ανάλογα την τράπεζα με την οποία συνεργάζεσαι για να παρέχεις πληρωμή με κάρτα, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, 1 plugin για Viva payments και 1 plugin για την επιλογή πληρωμής στο κατάστημα. Τα περισσότερα είναι προεγκατεστημένα αν επιλέξεις Managed WooCommerce στο Papaki, αλλά μπορείς και να τα αναζητήσεις με το όνομα τους από την επιλογή “Νέο Πρόσθετο” και στη συνέχεια από τη μπάρα αναζήτησης στα δεξιά.

Εδώ μπορείς να δεις όλα τα plugins που έχουμε δημιουργήσει με το όνομα τους και παρέχουμε δωρεάν στην κοινότητα του WordPress. Αναβαθμίζουμε συνεχώς και προσθέτουμε νέες λειτουργίες και στα 6 plugins μας.

Δημοφιλείς τρόποι πληρωμής για Ελλάδα

1. Πληρωμή με κάρτα

Προσοχή, δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσεις όλα τα plugins για πληρωμή με κάρτα, ΜΟΝΟ αυτό το οποίο αντιστοιχεί στον επαγγελματικό λογαριασμό σου στην τράπεζα που θέλεις να λαμβάνεις τα χρήματα. Για τον πελάτη σου δεν αλλάζει κάτι, μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κάρτα Visa η Mastercard κτλ. ανεξάρτητα από το plugin της τράπεζας που θα επιλέξεις εσύ. Η πληρωμή γίνεται με μεταφορά στο ασφαλές περιβάλλον της τράπεζας (redirect) οπότε δεν έχεις να ανησυχείς για τα δεδομένα των πελατών σου ή για PCI compliance. Πάμε όμως στις ρυθμίσεις με παράδειγμα το plugin της EuroBank.

Από τα payments που περιγράψαμε στο βήμα 3 παραπάνω, πάμε τώρα και πατάμε πάνω στο plugin της Eurobank και βλέπουμε τις ρυθμίσεις του.

Τα 2 πρώτα κουτάκια αφορούν την εμφάνιση του τρόπου πληρωμής στο site και την ενεργοποίηση του τεστ περιβάλλοντος για δοκιμαστικές συναλλαγές. Μπορείτε να επιλέξετε την ενεργοποίηση του δοκιμαστικού περιβάλλοντος για να κάνετε τεστ με μια από τις τεστ κάρτες που σας έχει στείλει η τράπεζα στις οδηγίες που λάβατε μαζί με τους κωδικούς σας.

Στο 1ο πεδίο βάζουμε το κείμενο που θέλουμε να βλέπει ο πελάτης μας όταν επιλέγει τρόπους πληρωμής στο site μας. Μια πρόταση είναι να αλλάξει σε “Πληρωμή με κάρτα” από το default μήνυμα “Eurobank Gateway”.

Στο 2ο πεδίο εισάγουμε μια περιγραφή στα Ελληνικά για ελληνικό site, πχ. Δέχεται όλες τις κάρτες Visa, Mastercard κ.ά.

Πηγαίνοντας παρακάτω θα βρεις τα πεδία για τους κωδικούς που σου έχει δώσει η τράπεζα σου, merchant id και private key. Οι δόσεις εξαρτώνται από τη συμφωνία που έχεις κάνει με την τράπεζα.

Για να εμφανιστεί ο τρόπος πληρωμής με κάρτα στο site θα πρέπει να ενεργοποιήσεις αυτόν τον τρόπο πληρωμής όπως περιγράψαμε και παραπάνω. Μην ξεχνάς να κάνεις αποθήκευση κάθε φορά που αλλάζεις κάτι στις ρυθμίσεις.

2. Με αντικαταβολή

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, καλό είναι να έχεις ενεργοποιημένο τον τρόπο πληρωμής με αντικαταβολή (Cash on delivery) μιας και συνεχίζει να είναι δημοφιλής για μεγάλο ποσοστό καταναλωτών. Στις ρυθμίσεις της αντικαταβολής μπορείς να επιλέξεις για ποιες περιοχές θέλεις να εμφανίζεται αυτός ο τρόπος πληρωμής. Προϋποθέτει να έχεις ήδη σετάρει και τις ρυθμίσεις αποστολής (Shipping).

Εάν θέλεις λοιπόν η αντικαταβολή να ισχύει πχ μόνο για την Αττική τότε θα δημιουργήσεις μια νέα ζώνη αποστολής από τις ρυθμίσεις Shipping και στη συνέχεια από τις ρυθμίσεις της αντικαταβολής στο σημείο “Enable for shipping methods” θα την επιλέξεις.

Μπορείς να ορίσεις επίσης να μην εμφανίζεται η αντικαταβολή από ένα ποσό και πάνω στο πεδίο που εμφανίζεται 1ο στην παρακάτω εικόνα. Επίσης να μην εμφανίζεται η αντικαταβολή διαθέσιμη για συγκεκριμένα προϊόντα ή κατηγορίες προϊόντων.

Τέλος, μια από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις είναι το πεδίου του κόστους. Εάν θέλεις η αντικαταβολή να έχει επιπλέον κόστος το εισάγεις στο πεδίο που εμφανίζεται παρακάτω (Extra fee).

3. Κατάθεση σε Τράπεζα

Εάν θέλεις να παρέχεις πληρωμές με μεταφορά σε τραπεζικό λογαριασμό είναι καθαρά δική σου επιλογή. Στις ρυθμίσεις πληρωμών είναι η 1η επιλογή, “Direct bank transfer” και από το σημείο “Manage” μπορείς να επεξεργαστείς τα κείμενα (πχ να τα μεταφράσεις) που θα εμφανίζονται στη σελίδα πληρωμής και να εισάγεις το λογαριασμό της τράπεζας σου.

Γενικότερα, μετά και τα capital controls οι Έλληνες έχουν εκπαιδευτεί πλέον να χρησιμοποιούν την κάρτα τους για online πληρωμές οπότε αν δεν σε εξυπηρετεί μπορείς να μην παρέχεις αυτόν τον τρόπο.

Αυτό ήταν! Καλές πωλήσεις και μην ξεχνάς ότι στην Ελλάδα μπορείς να βρεις λίγο πιο εύκολα πελάτες εάν ξεκινήσεις να πουλάς τα προϊόντα σου στο Skroutz ή στο Bestprice. Οι καταναλωτές τρελαίνονται για σύγκριση τιμών και με το plugin μας για Skroutz & Bestprice μπορείς εύκολα να συνδεθείς και με τις 2 πλατφόρμες ;)

Λίγα λόγια για τη WordPress κοινότητα

Η κοινότητα του WordPress με τη συνεισφορά της επιτρέπει σε εκατομμύρια επιχειρήσεις, ιδιώτες και επιστήμονες στον κόσμο να ξεκινήσουν την online παρουσία τους για να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους online, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ζούμε. Μαζί, μπορούμε καλύτερα!

Στο Papaki, αρκετοί είμαστε μέλη της κοινότητας εδώ και χρόνια, αγαπάμε το WordPress και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα plugins μας δωρεάν για να διευκολύνουμε όσους θέλουν να κάνουν την ιδέα τους πράξη με ένα eShop. Μπες και εσύ στην Ελληνική κοινότητα WordPress, ξεκίνα κάνοντας join στο Facebook group, θα μας βρεις όλους εκεί ;)

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!