Τι είναι το CMS;

CMS τι είναι

27 Μαΐου 2020, από και

Το CMS αποτελεί ακρωνύμιο του Content Management System και το χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε κάποιο Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου.

Το CMS στοχεύει να βοηθήσει τους χρήστες να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους ιστότοπους τους ακόμα και αν δεν έχουν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσειες. Οι σύγχρονοι ιστότοποι αποτελούνται από διάφορα στοιχεία όπως HTML, CSS, Javascript και εικόνες σε διάφορες μορφές. Μια από τις κύριες λειτουργίες του CMS είναι η ικανότητα να οργανώνει αυτούς τους πόρους και να παράγει περιεχόμενο το οποίο μπορεί να διαβαστεί από browsers και συνεπώς να παρουσιάζεται στους επισκέπτες.

Το CMS επιτρέπει στους webmasters να διαχειρίζονται τις πολλές διαφορετικές πηγές, τους τύπους περιεχομένου και τα διάφορα δεδομένα που συνθέτουν σύγχρονους ιστότοπους. Με πιο απλά λόγια, ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου είναι ένα εργαλείο που σε βοηθά να δημιουργήσεις έναν ιστότοπο χωρίς να χρειάζεται να γράψεις όλο τον κώδικα από το μηδέν!

Η πιο δημοφιλής πλατφόρμα CMS είναι το WordPress (WordPress.org), το οποίο κατέχει πάνω από 62% μερίδιο αγοράς σε ιστότοπους που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν συστήματα διαχείρισης περιεχομένου και οδηγούν πάνω από το 35% όλων των ιστότοπων στο διαδίκτυο. Το WordPress σού επιτρέπει να δημιουργείς δεξιοτεχνικά οποιονδήποτε τύπο ιστότοπου, από έναν επιχειρηματικό ιστότοπο γεμάτο με χαρακτηριστικά έως ένα απλό ιστολόγιο/blog. Είναι επίσης ένα πολύ δημοφιλές CMS για τη δημιουργία διαδικτυακών καταστημάτων μέσω των WooCommerce plugin που ανταγωνίζονται τεράστιες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το Shopify.

Κύριες λειτουργίες του CMS

Σε τεχνικό επίπεδο, τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου αποτελούνται από δύο κύριες λειτουργίες. Η πρώτη είναι η Εφαρμογή Διαχείρισης Περιεχομένου (CMA), η οποία σου επιτρέπει να προσθέσεις και να διαχειριστείς το περιεχόμενο της ιστοσελίδα σου. Η δεύτερη είναι η εφαρμογή παράδοσης περιεχομένου (CDA) η οποία είναι η backend διαδικασία που λαμβάνει το περιεχόμενο που πρόσθεσες στο CMA, το αποθηκεύει και το κάνει ορατό στους επισκέπτες σου.

CMS

Γιατί να χρησιμοποιήσω ένα CMS;

Έχουμε ήδη συζητήσει εν συντομία μερικές από τις δυνατότητες και τα οφέλη που παρέχει ένα CMS, αλλά τώρα ας δούμε τις λεπτομέρειες για το τι μπορεί να σου προσφέρει και γιατί το χρησιμοποιούν τόσες πολλές ιστοσελίδες.

Ευκολία χρήσης

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ένα CMS σού επιτρέπει να δημιουργήσεις μία ιστοσελίδα χωρίς κάποια γνώση κώδικα ή τεχνική εμπειρία. Επομένως, δεν χρειάζεται να βασίζεσαι σε έναν προγραμματιστή για να αποκτήσεις διαδικτυακή παρουσία.  Μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς περιεχόμενο, να προσαρμόσεις τον σχεδιασμό του ιστοτόπου σου, ακόμα και να εγκαταστήσεις διάφορες επεκτάσεις για να προσθέσεις επιπλέον χαρακτηριστικά στον ιστότοπό σου, με ευκολία.

Εδώ, αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότερες πλατφόρμες CMS, επιτρέπουν στον χρήστη να προσθέσει κώδικα. Αυτό σημαίνει καλύτερος έλεγχος και περισσότερες επιλογές για προσαρμογή του ιστότοπου.

Έτοιμα templates

Για να γίνει η διαδικασία ακόμα πιο εύκολη, οι περισσότερες CMS πλατφόρμες προσφέρουν ποικιλία προκαθορισμένων και προσαρμοσμένων προτύπων/templates. Επιτρέπουν στον χρήστη να προσαρμόσει τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας του ενώ παράλληλα, αρκετά από αυτά, έχουν και πρόσθετα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν πρότυπα που είναι φιλικά σε μηχανές αναζήτησης ή responsive. Επιλέγοντας ένα template που είναι responsive, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις χρόνο για να διασφαλίσεις ότι ο ιστότοπός σου θα φαίνεται καλός σε διάφορες συσκευές, όπως κινητά και tablet. Το ίδιο το template είναι φτιαγμένο για να κυλούν όλα ομαλά.

Αποτελεσματική συνεργασία

Ένα από τα πιο υποτιμημένα χαρακτηριστικά ενός CMS είναι ότι επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να εργάζονται ταυτόχρονα στο backend της ιστοσελίδας. Αυτό βοηθά πραγματικά στη βελτίωση της ροής εργασίας και της παραγωγικότητας μιας ομάδας.

Χαρακτηριστικά SEO

Οι πλατφόρμες CMS περιλαμβάνουν επίσης μια ποικιλία χαρακτηριστικών και πρόσθετων που βοηθούν τον χρήστη να βελτιστοποιήσει την ιστοσελίδα του για μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως τη Google. Μέσω ενσωματωμένων λειτουργιών ή επεκτάσεων, δίνεται καθοδήγηση για τα meta titles και τις περιγραφές, για δημιουργία XML χάρτη, για φιλικές προς το SEO διευθύνσεις URLs, για alt-text στις εικόνες, για βελτιστοποίηση της ταχύτητας φόρτωσης του ιστότοπου κ.ά. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την επίτευξη υψηλών βαθμών στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google (και άλλων μηχανών αναζήτησης).

Επίλογος

Όπως μπορείς να συμπεράνεις, η τεχνολογία CMS είναι μια τεράστια πρόοδος στη δημιουργία ιστοσελίδων. Με το CMS είναι πολύ πιο εύκολο για τον απλό χρήστη να δημιουργήσει την δική του ιστοσελίδα, και ευκολότερο για όσους διαθέτουν γνώσεις και επιχειρήσεις με μεγάλες ομάδες να κάνουν αλλαγές και να διαχειριστούν τον ιστότοπό τους αποτελεσματικά. Εάν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις τη δική σου ιστοσελίδα, σού συνιστούμε να το κάνεις μέσω ενός CMS που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Ετικέτες

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!