Είναι επιτυχημένο το business blog σου;

16 Σεπτεμβρίου 2013, από

businessblog_doneΠολλοί είναι οι marketers που υποστηρίζουν ότι τα blogs είναι η “καρδιά” των social media και δεν έχουν άδικο, διότι εκεί βρίσκεται το περιεχόμενο που θα προκαλέσει αμέτρητες συζητήσεις σε Facebook και Twitter. Οι σύγχρονοι marketers εντοπίζουν νέους δείκτες για να προσδιορίσουν την επιτυχία και αποτελεσματικότητα ενός εταιρικού blog, όπου η ενεργητικότητα και το “δέσιμο” (engagement) του αναγνώστη αποτελούν τον βασικό στόχο και τα σχόλια που γράφει κάτω από τα posts είναι ο βασικός δείκτης μέτρησης και αξιολόγησης του στόχου.

 

Ωστόσο, τα business blogs δημιουργούνται για να επιτύχουν κι άλλους εταιρικούς στόχους, όπως είναι:

– αύξηση της αναγνωρισιμότητας του brand,

– η υποστήριξη του Τμήματος Πωλήσεων και η αύξηση εσόδων,

– η βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης και η ταυτόχρονη μείωση online διαφημιστικού κόστους,

– η ενίσχυση επαναλαμβανόμενων αγορών,

– η μείωση ερωτήσεων και εργασιακού φόρτου από το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών

και άλλοι πολλοί..

 

Παρακάτω συγκέντρωσα χρήσιμους δείκτες, που θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις αποτελεσματικά εναλλακτικούς εταιρικούς στόχους και να σχεδιάσεις με επιτυχία την στρατηγική e-marketing της επιχείρησής σου. Το Google Analytics θα γίνει ο καλύτερος βοηθός σου!

 

1. Αν ο εταιρικός στόχος είναι να προσελκύσεις το κοινό που σε ενδιαφέρει, τότε προτείνω να μετράς επισκέπτες (visitors) και μοναδικούς επισκέπτες (unique visitors) και να βρίσκεις απαντήσεις σε ερωτήσεις, όπως:

– Από πού προέρχονται οι επισκέπτες στο blog;

– Πώς περιηγούνται μέσα στο blog και ποιές κατηγορίες προτιμούν να διαβάζουν;

 

2. Αν θέλεις να εντοπίσεις τις συγκεκριμένες κατηγορίες που προσελκύουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών στο business blog, τότε εκτός από τα pageviews, αναζήτησε επιπλέον στοιχεία σχετικά με:

 – Τις συγκεκριμένες κατηγορίες, που προσελκύουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών,

– Σε ποιά άρθρα κάνουν κλικ και σε ποιό σημείο εγκαταλείπουν το business blog σου.

 

3. Αν στοχεύεις να αυξήσεις τον χρόνο που γίνονται engaged οι αναγνώστες με το brand σου, καλό είναι να μετράς τον χρόνο παραμονής στο blog σου, και πιό συγκεκριμένα:

– τον μέσο όρο παραμονής των αναγνωστών στο business blog,

– τον χρόνο που περνούν οι αναγνώστες σε συγκεκριμένες σελίδες κι έτσι θα εντοπίσεις ποιό προϊόν ή υπηρεσία τους ενδιαφέρει περισσότερο.

 

4. Αν σε ενδιαφέρει να αυξήσεις το κοινό που παρακολουθεί το business blog σου και να δημιουργήσεις πιστούς αναγνώστες, τότε καλό είναι να μετράς τις εγγραφές στο RSS feed και τα email signups!

 

5. Αν θέλεις να βελτιστοποιήσεις το business blog σου για τις μηχανές αναζήτησης, να ασχοληθείς περισσότερο με το SEO και να περιορίσεις τα online διαφημιστικά κόστη, είναι σημαντικό να εντοπίσεις τα inbound links, που οδηγούν τους αναγνώστες στο blog σου.

 

6. Αν στοχεύεις στην μεγιστοποίηση της απήχησης του business blog στα social media, εντόπισε την social πλατφόρμα που οδηγεί τους περισσότερους αναγνώστες στο blog σου και κατέγραψε τα social media shares.

 

7. Αν στόχος είναι να ενισχύσεις την εικόνα του brand προσφέροντας στο κοινό σου ποιοτικό περιεχόμενο, όπως infographics, whitepapers, videos, e-books και παρουσιάσεις, φρόντισε να εντοπίσεις τον αριθμό των downloads. Τα δεδομένα θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις το υλικό με την μεγαλύτερη απήχηση.

 

8. Αν στοχεύεις να μειώσεις τα παράπονα των πελατών, φρόντισε να δημιουργείς περιεχόμενο εκπαιδευτικό, γράφοντας άρθρα με ερωτήσεις και απαντήσεις για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρεις καθώς και για την ροή διαδικασιών που ακολουθεί η επιχείρηση. Τα σχόλια των αναγνωστών θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις πού κινείται το ενδιαφέρον τους και τί επιπλέον πληροφορίες χρειάζονται.

 

Εσύ, ποιά στατιστικά δεδομένα παρακολουθείς για να αξιολογείς την αποτελεσματικότητα του business blog σου; Υπάρχουν παράγοντες που παρέλειψα παραπάνω; Μπορείς να τους προσθέσεις στα σχόλιά σου! =)

Happy business blogging everybody!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!