Τι κουλτούρα έχει ένα Papaki: Ταπεινότητα

ταπεινότητα

13 Ιουνίου 2019, από

Η λέξη ταπεινότητα ακούγεται σχεδόν θρησκευτική, δε βρίσκεις; Το νόημά της είναι δύσκολο να οριστεί επακριβώς αλλά σίγουρα κουβαλάει πολλά καλά, όπως για παράδειγμα την ενσυναίσθηση, την ευγένεια και την αποδοχή του διαφορετικού. Αλλά και πολλά ακόμη. Η ταπεινότητα λοιπόν είναι η τελευταία εταιρική αξία (last but not least!) που χαρακτηρίζει τη ζωή μας στην οικογένεια της Enartia.

Πώς όμως εκφράζεται (ή όχι) η ταπεινότητα και τι σημαίνει να είναι κανείς ταπεινός στο εργασιακό περιβάλλον;

Όταν ο ηγέτης μιας ομάδας είναι ταπεινός, ασχολείται λιγότερο με τον εαυτό του και περισσότερο με τα μέλη της ομάδας του. Ακούει με προσοχή τον καθένα ξεχωριστά προσπαθώντας να αναγνωρίσει τις δεξιότητες και τα ταλέντα του. Έχει μια βαθιά επιθυμία να ψάξει και να βρει μέσα στον καθένα όλη τη δυναμική που έχει -το potential- και πώς μπορεί να ανθίσει και να συμβάλει στην ομάδα!

Όταν όλα τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας έχουν μέσα τους έντονη την αξία της ταπεινότητας, ανοίγονται περισσότερο. Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν ότι όλοι είναι διαφορετικοί μα ίσοι. Έτσι μπορούν να ακούσουν αληθινά τον άλλο, να τον κατανοήσουν και να βρουν τρόπους να συνεργαστούν άψογα για να φέρουν εις πέρας ό,τι πιο δύσκολο και απίθανο προκύπτει καθημερινά!

Η ταπεινότητα βάζει πίσω το “εγώ” και λατρεύει το “εμείς”. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μειώσεις τον εαυτό σου ή να μην εκτιμάς τις δυνατότητές σου. Η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε σούπερ-ήρωες (ακόμη) και δεν τα κάνουμε όλα τέλεια :-) . Οφείλουμε να γνωρίζουμε τις υπερδυνάμεις μας αλλά και τα αδύνατά μας σημεία και να δείχνουμε εμπιστοσύνη στους υπόλοιπους της ομάδας να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, να τους επιτρέπουμε να λάμψουν. Πολλές, καλές δεξιότητες οδηγούν σε επιτυχία και έτσι όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι, χαρούμενοι και γεμάτοι!

Στο Papaki ψάχνουμε τρόπους να καλλιεργήσουμε την αρετή της ταπεινότητας μέσα στις ομάδες και σε εμάς τους ίδιους. Παρέα με τις υπόλοιπες εταιρικές μας αξίες, την αυτοβελτίωση, την προθυμία, το πάθος, τη διαφάνεια και την αυτοηγεσία χτίζουμε το σύμπαν της Enartia.

Welcome on board!

Θέλεις να έρθεις στην ομάδα μας; Τέλεια! Ο κάθε υποψήφιος ακολουθεί έναν κύκλο συνεντεύξεων με το τμήμα HR όπου γνωριζόμαστε καλύτερα και βλέπουμε, από την αρχή, πώς οι υποψήφιοι εκφράζουν τις εταιρικές μας αξίες μέσα στην καθημερινότητά τους. Αναγνωρίζουμε την ταπεινότητα σε ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά σε ομάδες και εθελοντικές δράσεις, που χρησιμοποιούν το εμείς και όχι συνέχεια το εγώ.

Η επιτυχία είναι όλων μας

εβδομάδα εξυπηρέτησης Papaki

Ταπεινότητα θα πει να παίρνει τα εύσημα η ομάδα που έφερε κάποια εταιρική επιτυχία και όχι να προβάλλεται ο manager γι’ αυτή. Εδώ στην Enartia ξέρουμε καλά πως μονάχα μέσα από ομαδική δουλειά γίνονται τα μεγάλα και σημαντικά βήματα. Γι’ αυτό όταν γιορτάζουμε μια εταιρική επιτυχία, μας υπενθυμίζουμε με όλους τους τρόπους ότι αυτό ήταν κάτι που καταφέραμε όλοι μαζί. Δες τι διοργάνωσε το τμήμα Support για να γιορτάσει στο γραφείο την Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών και να πάρει και η υπόλοιπη ομάδα μια γεύση για το τι κάνουν τα παιδιά εκεί!

Εγώ κι εσύ μαζί

Όταν χαμηλώσουμε λίγο το volume του εγώ μας, τότε μαγικά αρχίζουμε να ακούμε δυνατότερα τη φωνή των άλλων. Όπως έχουμε πει ξανά, μας αρέσει να δουλεύουμε ομαδικά και να συναποφασίζουμε για όλα τα ζητήματα της εταιρείας. Στη συνέχεια, αναλαμβάνουμε δράση και ευθύνες, γινόμαστε ηγέτες και ολοκληρώνουμε το προτζεκτάκι μας! Καθόμαστε παρέα με τη διοίκηση, συζητάμε, επιχειρηματολογούμε, ακουγόμαστε.

Μοιραζόμαστε τις ιδέες μας πάνω σε οποιοδήποτε εταιρικό θέμα: είτε αλλάζουμε θέσεις στα γραφεία μας, είτε τι σημαίνει για εμάς ένα επιχειρηματικό βήμα που γίνεται. Εξασκούμε την ενσυναίσθησή μας και αναλογιζόμαστε τι σημαίνει να συνεργάζομαι με την υπόλοιπη ομάδα: γιατί έχει παρθεί αυτή η απόφαση; Τι θα έκανα εγώ αν ήμουν στη θέση αυτή; Τι είναι καλύτερο για την ομάδα; Συχνά, πραγματοποιείται μια μινι-μονομαχία μεταξύ του εγώ και του συλλογικού, όπου καλούμαστε να προσαρμοστούμε και να δούμε πώς θα αναπτυχθεί η εταιρεία αλλά και οι δικές μας γνώσεις.

“Ταπεινό” customer service

“Μα καλά κύριέ μου, διαβάσατε προσεκτικά τις FAQ πριν μας πάρετε τηλέφωνο;”! Να μια φράση που δεν εκφράζει καθόλου την ταπεινότητα και που ποτέ δε θα ακούσεις από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών στο Papaki! Όταν μας καλέσεις για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό, εμείς θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το ζήτημα, να μπούμε για λίγο στη θέση σου και να μας γίνει ξεκάθαρο αυτό που σε απασχολεί. Έτσι, “ανθρωπένια” και εξατομικευμένα θα σου προσφέρουμε λύσεις και εναλλακτικές. Αυτή η ταπεινή προσέγγιση από το Customer Service, συνέβαλε στο να διακριθούμε στα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών.

Να είσαι ευγενής

Η ευγένεια είναι μια μεγάλη αρετή που σίγουρα διευκολύνει τη ζωή στον εργασιακό χώρο. Δε μιλάμε για μια τυποποιημένη, φτιαχτή ευγένεια με ψεύτικα “σεις και σας”. Αλλά για ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για τους γύρω μας. Δεν θέλεις να κρίνεις ούτε να προσβάλλεις τους άλλους εάν η ιδιοσυγκρασία ή οι προτιμήσεις σας δεν είναι κοινές. Σκέφτεσαι λίγο περισσότερο πριν μιλήσεις ή πριν κρίνεις. Στο Papaki, οργανώνουμε παρέες και παιχνίδια που μας βοηθάνε να γνωριστούμε καλύτερα και να δεθούμε με την ομάδα, παρά να δημιουργηθούν κλίκες και αρνητισμός. “Humility is an act of courtesy”, δηλαδή η ταπεινότητα είναι μια πράξη ευγένειας, όπως είπε και ένας μάνατζερ μιας μεγάλης αμερικάνικης εταιρείας.

Sharing is caring

Το μοίρασμα των πληροφοριών και η διαφάνεια είναι κι αυτά δείγματα ταπεινότητας. Παρουσιάζουμε στα κανάλια μας (social media, εσωτερικά κανάλια επικοινωνίας, blog posts) το know-how, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στην εταιρεία καθώς και τον τρόπο λήψης αποφάσεων χωρίς φόβο και πάθος ότι θα χάσουμε την αποκλειστικότητα. Θέλουμε έτσι να επηρεάσουμε άλλες επιχειρήσεις και ομάδες να δοκιμάσουν τις δικές τους αξίες και να ανοίξει ένας δημιουργικός διάλογος πάνω στις εργασιακές σχέσεις, στο πώς καλούμαστε να ζούμε μαζί.

Στο παραπάνω βίντεο, μπορείς να δεις τη ζωή μας στο γραφείο και την ομάδα του Papaki και της Enartia να μιλάει για τις αξίες και την εταιρική μας κουλτούρα. Μπες για λίγο στο χώρο μας και δες τι γίνεται όταν μια εταιρεία ζει και δουλεύει στους ρυθμούς μιας συγκεκριμένης κουλτούρας που δένει την ομάδα χτίζοντας μια δημιουργική κοινότητα! Ελπίζουμε να εμπνευστείς!

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!