Πώς να γράψεις ένα επιτυχημένο blog post: 8+1 tips για πιστούς αναγνώστες!

επιτυχημένα blog posts

Τελευταία ενημέρωση 22/02/2024

PCs, laptops, tablets, smartphones, ipads… τόσες πολλές και διαφορετικές συσκευές για να ακουστεί η φωνή σου! Είναι αρκετά εύκολο να δημιουργήσεις το δικό σου blog και να αρχίσεις να το γεμίζεις με ποιοτικό περιεχόμενο. Ωστόσο, πόσο εύκολο είναι να να ξεχωρίσεις μέσα σε όλο αυτό τον “θόρυβο” του διαδικτύου; Πόσο εύκολο είναι να προσελκύσεις το κοινό σου και να δημιουργήσεις πιστούς αναγνώστες; 

Αν, λοιπόν, αναζητάς πώς να γράψεις ένα επιτυχημένο blog post, συνέχισε την ανάγνωση! 

Εδώ θα βρεις 9 τεχνικές και tips που συγκεντρώσαμε για σένα. Έτσι, θα μάθεις πώς θα κάνεις την φωνή σου να ακουστεί και την ηλεκτρονική σου… πένα να αποκτήσει δύναμη. 

Ας ξεκινήσουμε! 

1. Μάθε το κοινό σου 

Τα άρθρα του blog σου θα αποκτήσουν χαρακτήρα και προσωπικότητα, εάν απευθύνονται και διαβάζονται από τους κατάλληλους αναγνώστες.  

Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να σκιαγραφήσεις το προφίλ των αναγνωστών σου. Δηλαδή, να εντοπίσεις δημογραφικά χαρακτηριστικά και οτιδήποτε άλλο θα βοηθούσε, προκειμένου να γράψεις άρθρα που θα μιλούν απευθείας στην καρδιά και το μυαλό τους

Για παράδειγμα, για σένα που διατηρείς ένα fashion blog και θέλεις να γράψεις ένα κείμενο για να προσελκύσεις fashion lovers νεαρής ηλικίας 18-25 ετών, που διαθέτουν περιορισμένο budget, σκέψου να γράψεις τα παρακάτω άρθρα:  

  • 5 fashion tips για να συνδυάσεις το little black dress με ό,τι κρύβεις στην ντουλάπα! 
  • Μαθήματα μόδας από το YouTube, απλά και ανέξοδα! 

2. Εφάρμοσε SEO και βρες λέξεις – κλειδιά (keywords) 

Ένας σημαντικός πυλώνας για ένα επιτυχημένο blog post είναι, φυσικά, το Search Engine Optimization ή η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης. 

Αναρωτιέσαι τι είναι το SEO, σωστά; 

Εν συντομία, SEO είναι όλες εκείνες οι προσπάθειες που γίνονται γύρω από μια ιστοσελίδα, προκειμένου εκείνη να “σκαρφαλώσει” ψηλότερα στην κατάταξη των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης (search engines) και, κυρίως, της Google. 

Το βασικότερο κομμάτι του SEO είναι η έρευνα λέξεων – κλειδιών (keyword research). Οι λέξεις – κλειδιά είναι όλες εκείνες οι λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες, όταν αναζητούν πληροφορίες για ένα θέμα. 

Όμως, πώς βρίσκουμε λέξεις – κλειδιά; 

Αξιοποιώντας εργαλεία όπως το Google Keyword Planner ή τη δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης (autocomplete) της ίδιας της Google, μπορείς εύκολα – και χωρίς να δαπανήσεις χρήματα – να βρεις keywords, προκειμένου να τα εντάξεις στα άρθρα σου και να έχεις υψηλότερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. 

Τα keywords πρέπει να υπάρχουν τόσο μέσα στο σώμα του άρθρου, όσο και στον τίτλο, αλλά και στις επικεφαλίδες εντός του κειμένου. Ο τίτλος, μάλιστα, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που λαμβάνει υπόψη της η Google κατά την κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης. 

Ένας βελτιστοποιημένος τίτλος, λοιπόν, θα βοηθήσει τους χρήστες να βρουν ευκολότερα το άρθρο και τις πληροφορίες που ψάχνουν. 

3. Ξεκίνα με έναν ισχυρό τίτλο 

Η καλύτερη απάντηση στο πώς να ξεκινήσεις ένα άρθρο είναι, φυσικά, η εξής: Σκέψου έναν καλό και ελκυστικό τίτλο! Δημιούργησε blog headlines που θα δελεάσουν, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και θα αποτελέσουν κίνητρο για ανάγνωση του άρθρου 

Χρησιμοποίησε την φαντασία σου και γράψε συναρπαστικούς τίτλους. Προτίμησε τίτλους με αριθμούς και ωραία επίθετα. Ακόμη, σκέψου τίτλους που αναφέρουν οφέλη, μοιράζονται μυστικά, δίνουν υποσχέσεις και προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα.

Ένας τίτλος άρθρου με αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με ένα ποιοτικό body κειμένου, θα αποτελέσουν αφορμή για comment, like και share του post στα social media! Και όλα αυτά, με τη σειρά τους, θα οδηγήσουν περισσότερους αναγνώστες στο blog σου!  

4. Συγκέντρωσέ τα όλα στην πρώτη παράγραφο 

Η σωστή δομή ενός blog post έχει αρχή, μέση και τέλος, με την πρώτη παράγραφο να αποτελεί την κινητήρια δύναμη του άρθρου 

Γι’ αυτό, φρόντισε η εισαγωγή του κειμένου να τηρεί την υπόσχεση που δίνεται στον τίτλο και να ελκύει από νωρίς το ενδιαφέρον των αναγνωστών για να συνεχίσουν να διαβάζουν παρακάτω. 

Ο πρόλογος σε ένα άρθρο είναι εξαιρετικά σημαντικός και έχει τη δύναμη, είτε να κρατήσει είτε να απομακρύνει τον αναγνώστη από το blog σου.  

5. Επικοινώνησε με τους αναγνώστες σου 

tips για επιτυχημένα blog posts

Μια ακόμα συμβουλή για το πώς να γράψεις ένα επιτυχημένο blog post έχει να κάνει με την καλή επικοινωνία με το αναγνωστικό κοινό. Για να ξεκινήσει ένας διάλογος χρειάζεται τα 2 μέρη να επικοινωνούν στην ίδια γλώσσα. Επομένως, φρόντισε να μιλάς όπως και οι αναγνώστες σου 

Έτσι, εάν διατηρείς εταιρικό blog και ανεβάζεις άρθρα για τα προϊόντα σου ή παρέχεις online tutorials, καλό είναι να μιλάς απλά και κατανοητά. Αντικατέστησε την ξύλινη και απρόσωπη εταιρική γλώσσα με φιλικό και προσιτό περιεχόμενο και ύφος, σύντομες προτάσεις, ζωηρούς και ενθουσιώδεις τίτλους. 

6. Δημιούργησε ζωντανά και ευανάγνωστα κείμενα 

Η συγγραφή ενός άρθρου για ένα blog διαφέρει από ένα κείμενο σε ένα έντυπο, π.χ. σε μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό. 

Πώς, λοιπόν, γράφουμε ένα άρθρο online; 

Είναι πολύ σημαντικό τα κείμενα των blogs να είναι αρκετά ευανάγνωστα και ξεκούραστα, καθώς η οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός smartphone κουράζει πιο εύκολα το μάτι σε σχέση με ένα έντυπο. Φρόντισε, λοιπόν, να εμπλουτίσεις τα άρθρα σου με φωτογραφίες, videos, infographics, slideshares και τόσα ακόμα συναρπαστικά εργαλεία. Χρησιμοποίησε εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις το συναισθηματικό engagement με τον αναγνώστη. 

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να γράφεις σύντομες προτάσεις και μικρές παραγράφους, ώστε να μη κουράζεται το μάτι του αναγνώστη. Και κάτι ακόμα: βάζε επικεφαλίδες μέσα στο κείμενο, χωρίζοντάς το σε επιμέρους διακριτές ενότητες. 

Ένα άρθρο σε προσωπικό ιστολόγιο πρέπει να έχει σαφή δομή με εισαγωγή, κύριο μέρος, επίλογο και επιμέρους ενότητες, κάτι που θα κάνει τις μηχανές αναζήτησης να σε αγαπήσουν. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης θα μπορεί να κατανοεί ακριβώς το περιεχόμενο των διαφόρων τμημάτων του κειμένου. 

Σημαντικό είναι ακόμα να βοηθήσεις τον αναγνώστη να βρει εύκολα στο άρθρο σου ό,τι αναζητά. Γι’ αυτό, χρησιμοποίησε λίστες με κουκίδες ή αρίθμηση, κάποιες λέξεις ή φράσεις σε bold (έντονη) ή italic (πλάγια) γραφή

Επίσης, κανείς δε θέλει να διαβάζει άρθρα με ορθογραφικά, γραμματικά ή συντακτικά λάθη. Γι’ αυτό φρόντισε να διπλο-ελέγχεις το περιεχόμενο του άρθρου προτού το δημοσιεύσεις. 

7. Δημιούργησε περιεχόμενο ποιοτικό, προσιτό και to-the-point 

Ο αναγνώστης δεν γνωρίζει εάν κατανάλωσες πολύ χρόνο και κόπο για να συντάξεις ένα άρθρο. Σημασία έχει να βρει αυτό που αναζητά στο άρθρο σου. Είναι σημαντικό να βρει κάτι που θα τον βοηθήσει, θα τον εκπαιδεύσει, θα τον διασκεδάσει, θα τον ενημερώσει. 

Γι’ αυτό, δημιούργησε περιεχόμενο ποιοτικό, μοναδικό, ενδιαφέρον και, γενικά, περιεχόμενο που θα κεντρίσει τα βλέμματα. Που θα προσφέρει λύσεις στα προβλήματα του αναγνώστη και θα ικανοποιεί τις ανάγκες του. 

Με λίγα λόγια, φρόντισε να φτιάξεις περιεχόμενο που αξίζει να μοιραστεί! 

8. Ενσωμάτωσε συνδέσμους (links) στο κείμενο   

Πολύ σημαντική τεχνική για καλό blogging είναι και η ενσωμάτωση συνδέσμων (links) στα άρθρα σου. 

Υπάρχουν τρία είδη συνδέσμων:  

  • Backlinks: πρόκειται για εισερχόμενους συνδέσμους, δηλαδή παραπομπές άλλων ιστοσελίδων προς τα δικά σου άρθρα. Μπορείς να κατακτήσεις backlinks, κυρίως, δημιουργώντας ποιοτικό περιεχόμενο, που τρίτοι θεωρούν χρήσιμο και παραπέμπουν σε αυτό. 
  • Internal links: εσωτερικοί σύνδεσμοι, δηλαδή σύνδεσμοι προς άλλες σελίδες ή άρθρα του blog σου. Τα internal links ενισχύουν την εμπειρία του αναγνώστη, βοηθώντας τον να πλοηγηθεί καλύτερα εντός του blog σου, ενώ επίσης μειώνουν το bounce rate της ιστοσελίδας σου. 
  • External links: σύνδεσμοι προς άλλες ιστοσελίδες και άρθρα, οι οποίοι ενισχύουν την αξιοπιστία του περιεχομένου σου, παραπέμποντας στις αρχικές πηγές. 

Η ενσωμάτωση συνδέσμων είναι ιδιαίτερα σημαντική και για το SEO, καθώς βοηθά στην ευκολότερη και ταχύτερη ευρετηρίαση (indexing) του περιεχομένου σου από τις μηχανές αναζήτησης. 

9. Χρησιμοποίησε ένα ελκυστικό call to action (CTA) 

Τελευταία (αλλά καθόλου ασήμαντη) συμβουλή που έχουμε να σου δώσουμε για το πώς να γράψεις ένα καλό άρθρο είναι να χρησιμοποιείς πάντα στο τέλος του ένα ελκυστικό call to action (CTA) ή στα ελληνικά μια ελκυστική προτροπή για δράση. 

Για παράδειγμα, κλείνοντας το κείμενο, μπορείς να προτρέψεις τον αναγνώστη να αναλάβει δράση, να κάνει κάποια ενέργεια: να διαβάσει κάποιο άλλο σχετικό άρθρο του blog σου, να τσεκάρει κάποια υπηρεσία που προσφέρεις, να μοιραστεί το άρθρο σου στα social media του, κ.ά.! 

Έτσι, θα καταφέρεις να χτίσεις μια πιο ισχυρή σχέση μαζί του και να τον μετατρέψεις σε πιστό οπαδό σου! 

Πώς να γράψεις ένα επιτυχημένο blog post – Συμπερασματικά 

Για να γράψεις ένα επιτυχημένο blog post απαιτεί να χρησιμοποιείς συγκεκριμένες τεχνικές και κανόνες. Ακολούθησε λοιπόν τα παρακάτω βήματα, εάν θέλεις το περιεχόμενό σου να συναρπάζει! 

Συνοψίζοντας, η συγγραφή πραγματικά ελκυστικών κειμένων προϋποθέτει: 

  • εντοπισμό κοινού, 
  • εφαρμογή SEO και εντοπισμό κατάλληλων keywords, 
  • ελκυστικούς τίτλους, 
  • δυνατές εισαγωγές, 
  • φιλικό ύφος, 
  • ευανάγνωστο περιεχόμενο με ξεκάθαρη δομή, 
  • ποιοτικό και χρήσιμο περιεχόμενο, 
  • ενσωμάτωση συνδέσμων, 
  • δυνατά CTAs. 

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να κατανοήσεις τι πρέπει να κάνεις στο εξής, προκειμένου να γράφεις άρθρα που αξίζει να διαβαστούν. 

Εσύ ποια tips ακολουθείς κάθε φορά που συντάσσεις ένα νέο άρθρο και τι αποφεύγεις συνήθως; Άφησε τα σχόλιά σου παρακάτω! 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!